Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Oblasť v Terchovej postihnutú silnou búrkou monitoroval vrtuľník

Na snímke elektrikári sa snažia postaviť stĺpy s elektrickým vedením vo Vrátnej doline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na odstraňovaní následkov po zosuve pôdy a prietrži mračien podľa nej ďalej pracujú hasiči v spolupráci s Horskou záchrannou službou, políciou a záchranármi z Oravského záchranného systému.

Terchová 23. júla (TASR) – Vrtuľník letky Ministerstva vnútra (MV) SR dnes dopoludnia zmonitoroval oblasť Terchovej postihnutú pondelkovou (21.7.) silnou búrkou. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sa v lokalite nenachádzajú nahromadené kamene, skaly ani pôda, preto nehrozia ďalšie zosuvy.

Na odstraňovaní následkov po zosuve pôdy a prietrži mračien podľa nej ďalej pracujú hasiči v spolupráci s Horskou záchrannou službou, políciou a záchranármi z Oravského záchranného systému. „Hasiči zo Záchrannej Brigády HaZZ v Žiline spolu s dobrovoľnými hasičmi z DHZ Pole a oravskými záchranármi ďalej pokračujú v odstraňovaní popadaných stromov, navalených skál, naplavenín a pomáhajú pri sprejazdnení cestných komunikácií pre záchranné zložky. Dohromady zasahuje 40 príslušníkov z 15 kusmi techniky,“ dodala Farkasová.



Dieru na ceste v Tiesňavách dočasne premostí pontónový most

Dieru pod poškodenou cestou z Terchovej do Vrátnej doliny v Tiesňavách, ktorú objavili počas opráv, dočasne premostí pontónový most. TASR o tom dnes informoval starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Situácia na ceste v Tiesňavách sa podľa neho mení z hodiny na hodinu. „Pred chvíľou sme už mysleli, že je dobre. Teraz sa tam objavila nejaká jaskyňa – diera pod cestou. Riešime to premostením pontónovým mostom a bude to na určitú dobu provizórne riešenie. Chceme to spustiť už vo štvrtok, aby tam na Jánošíkove dni mohli ľudia bývať v hoteloch. V sobotu tam máme aj svadbu, takže potrebujeme, aby sa tam ľudia dostali,“ povedal Laurenčík.

Doplnil, že poškodený vodovod v Krivánskej Rizni, ktorý spôsobil problémy so zásobovaním pitnou vodou približne pre 1000 ľudí, riešia aj dnes. „Robia náhradné prepojenie poruchy, aby sme vedeli vodou z Krivánskej Rizne zásobovať rezervoár, ktorý máme v Sokolí,“ uviedol terchovský starosta.

Zdôraznil, že obec je na sto percent pripravená na 52. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni, ktorý sa začína vo štvrtok 24. júla a potrvá do nedele 27. júla. „Dúfame len, že sa nám do toho nedostane nič mimoriadne, aby sme to nemuseli korigovať. Okrem konského vozového sprievodu, ktorý nepôjde do Vrátnej a bude mať zrejme náhradnú trasu, bude všetko podľa programu,“ uzatvoril Laurenčík.

V Žiline platí 2. stupeň povodňovej aktivity

V Žiline ostáva po pondelkovej (21.7.) silnej prietrži mračien vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity, ktorý bude platiť do ukončenia všetkých záchranných prác. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.Situácia v celom meste sa podľa neho postupne stabilizovala.

„Momentálne sa najmä čistia ulice a korytá vodných tokov, odstraňujú sa polámané stromy a naplaveniny, odčerpáva sa voda zo zaplavených podchodov, pivníc a pozemkov na celom území Žiliny,“ uviedol Čorba.

Krízový štáb mesta Žilina neustále analyzuje a vyhodnocuje vzniknutú situáciu. „S ďalšími prizvanými inštitúciami, vlastníkmi inžinierskych sietí, mestskými poslancami zo zasiahnutých mestských častí, príslušníkmi mestskej i štátnej polície, verejnoprospešnými pracovníkmi, hasičmi a ďalšími dobrovoľníkmi, skupinami športovcov, a najmä s miestnymi občanmi, intenzívne pracuje na odstraňovaní škôd po pondelkovej búrke, ktorá sa prehnala cez Žilinu,“ podotkol hovorca mesta Žilina.

Upozornil, že občania, ktorí potrebujú pomoc s odstraňovaním škôd po povodni, môžu nahlasovať požiadavky od 07.30 do 15.00 h na telefónnom čísle Mestského úradu v Žiline 041/70 63 103. „V prípade záujmu o umiestnenie veľkokapacitného kontajnera na odstránenie škôd po povodni je potrebné požiadavku nahlásiť na telefónnom čísle 041/70 63 231. Mimo uvedených hodín môžu občania nahlasovať problémy na telefónne číslo Mestskej polície Žilina 159,“ uzatvoril Čorba.