Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Terchovej odhalili bustu Andreja Hlinku

Sochu odhalil predseda MS Marián Tkáč (vľavo) a starosta obce Terchová Milan Laurenčík (vpravo). Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jeho podobizeň, ktorá tu bola kedysi v tridsiatych rokoch minulého storočia, sa do obce vrátila takmer po sedemdesiatich rokoch.

Terchová 26. júla (TASR) – Bustu Andreja Hlinku dnes v rámci 52. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni odhalili v areáli kultúrneho domu v Terchovej predseda Matice slovenskej Marián Tkáč a starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Matica slovenská oslavuje podľa jej predsedu tento rok dve osobnosti – kráľa Svätopluka a Andreja Hlinku. "Preto sme sa rozhodli, že postavíme niekoľko búst Andreja Hlinku. Prvá je v Terchovej, druhá bude 1. augusta odhalená v Martine a tretia v polovičke septembra vo Vranove nad Topľou. Je to osobnosť, o ktorej sa nechcem veľa zmieňovať. Napokon je o nej aj zákon, že sa zaslúžil o Slovenskú republiku. Myslím si, že to treba sprítomňovať po našom Slovensku, kde chýbajú národné symboly," skonštatoval Tkáč.

Šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj doplnil, že busta akademického sochára Radka Mačuhu je darom Matice slovenskej obci Terchová. "V 30. rokoch minulého storočia pomenovali Terchovci potravné družstvo po Andrejovi Hlinkovi. Neskôr na tom mieste vznikol kultúrny dom a dnes nesie tiež názov Andreja Hlinku. Veľmi sme chceli, aby sa do Terchovej po takmer 70 rokoch vrátila jeho podobizeň, ktorá tu kedysi bola v 30. rokoch a ktorá po vojne zmizla za zvláštnych okolností. Tohtoročné 150. výročie narodenia Hlinku ponúklo príležitosť náš zámer zrealizovať, keďže Matica slovenská bola ochotná nám bustu vyrobiť a zároveň darovať obci Terchová," uviedol Cabadaj.