Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Žilinský kraj

V žilinskej FNsP otestovali 2768 ľudí, pozitívnych bolo 41

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Testovanie absolvovalo 220 pacientov, 1398 zamestnancov a 1150 ich rodinných príslušníkov.

Žilina 2. novembra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline otestovali za tri dni antigénovým rýchlotestom na ochorenie COVID-19 spolu 2768 ľudí. Z nich bolo pozitívnych 41 ľudí (1,48 percenta). Testovanie absolvovalo 220 pacientov, 1398 zamestnancov a 1150 ich rodinných príslušníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

"Testovali sme priamo na jednotlivých oddeleniach a zároveň v areáli nemocnice. Zdravotnícke oddelenia vyčlenili individuálne tímy pre pacientov i personál. Zároveň sme v piatok otvorili dve vonkajšie odberové miesta pre nezdravotníckych pracovníkov. Počas víkendu sme poskytli ďalšie tri odberové stany pre rodinných príslušníkov všetkých zamestnancov, ktorí mali záujem otestovať sa u nás," priblížila vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti FNsP Žilina Gabriela Tvrdá.

Doplnila, že zo 41 pozitívnych prípadov bolo 27 zamestnancov, šesť pacientov a osem rodinných príslušníkov.

"Všetci máme čo robiť, aby sme zvládli náročnú personálnu aj epidemiologickú situáciu na oddeleniach. Personál vypadáva, pacientov pribúda, no napriek tomu sa naši zdravotníci i nezdravotníci dokázali zmobilizovať a nad rámec svojej práce zapojiť do celoplošného testovania. Veľká vďaka všetkým," dodala vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti FNsP Žilina.

"Pri nástupe na hospitalizáciu pacientov v žilinskej nemocnici naďalej testujú antigénovými testami, certifikáty sa však vydávajú len v dňoch konania celoplošného testovania," upozornila Záteková.