Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Trojmedzie na Kysuciach navštívilo vlani približne 50.000 turistov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Bod Trojmedzia sa nachádza v strži koryta potoka hlbokej osem metrov a širokej 34 metrov. V trojuholníku, ktorého vrcholy od roku 1995 tvoria 240 cm vysoké žulové monolity osadené do podstavcov.

Čierne 28. júna (TASR) – V troch štátov môžu na jednom mieste stáť návštevníci Trojmedzia na Kysuciach, v ktorom sa zbiehajú hranice Slovenska, Poľska a Českej republiky. Trojmedzie sa nachádza v katastroch slovenskej obce Čierne, českej obce Hrčava, poľskej obce Istebna. Podľa starostu Čierneho Pavla Gomolu ho minulý rok navštívilo asi 50.000 turistov.

Pri budovaní diaľnice medzi Slovenskom a Poľskou republikou chcú Trojmedzie prepojiť dvoma cestami s Českom a Poľskom. „Jednou cez české územie, aby sme sa dostali na Hrčavu, a druhou cestou cez Čadečku do gminy Istebna v Poľsku. Tieto dve komunikácie, cyklotrasy alebo miestne komunikácie, by pomohli rozvoju turistiky na Trojmedzí. Počas roka je tam množstvo kultúrno-spoločenských aktivít, ostatnou bol druhý ročník cyklistického pikniku, na ktorom sa zišlo vyše 1000 cyklistov,“ povedal Gomola.

Doplnil, že podujatia na Trojmedzí sa začínajú 1. mája a končia na Silvestra. „Čo sa týka infraštruktúry, v roku 2007 sme otvárali drevený most – Most priateľstva medzi Slovenskom a Poľskom. Tento most, samozrejme, dožije, preto máme pripravenú štúdiu a robíme projektovú dokumentáciu, aby tam bol v budúcnosti osadený bezbariérový oceľový most. Do blízkosti Trojmedzia chceme dobudovať cyklotrasy. Ale samotné Trojmedzie, ktoré sa nachádza v rokline, by som nechal trošku tajomné. Aby tam komerčná stránka úplne neprenikla,“ podotkol starosta Čierneho.

Bod Trojmedzia sa nachádza v strži koryta potoka hlbokej osem metrov a širokej 34 metrov. V rovnoramennom trojuholníku, ktorého vrcholy od roku 1995 tvoria 240 cm vysoké žulové monolity osadené do podstavcov. Neďaleko Trojmedzia je podľa starostu kysuckej obce aj lokalita Valy, ktorá sa tiahne územím troch susediacich štátov. „Boli tu ukryté základy kostola a unikátny fortifikačný systém opevnenia zo stredoveku. Tvoria ho obranné projekty spojené valmi a priekopami. Slúžili pánom z Tešínska ako ochrana pred nebezpečenstvom z vtedajšieho Uhorska. Čiže, je to nielen spoločná súčasnosť, ale i história,“ povedal Gomola.

Podľa internetovej stránky www.trojmedzie.sk sa na Trojmedzie možno dostať z Čierneho od vlakovej zastávky "Čierne, zastávka" po modrej turistickej značke, a potom po upravenom chodníku. Z centra českej Hrčavy dva kilometre po žltej značke a z poľskej Jaworzynky-Trzycatku jeden kilometer po zelenej značke.