Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Žilinský kraj

Turčianska galéria predstaví zreštaurované grafiky a kresby M. Galandu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štyri grafiky a 13 kresieb sa podarilo zreštaurovať vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia a finančnej podpore Žilinského samosprávneho kraja.

Martin 6. septembra (TASR) – Turčianska galéria v Martine predstaví od pondelka (7. 9.) zreštaurované grafiky a kresby Mikuláša Galandu na výstave, ktorá potrvá do 30. septembra.

Podľa Evy Mužilovej z Turčianskej galérie sa štyri grafiky a 13 kresieb podarilo zreštaurovať vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia a finančnej podpore Žilinského samosprávneho kraja. "Galanda patril k najvýznamnejším výtvarným umelcom 20. storočia, bol výrazným priekopníkom a propagátorom moderného umenia na Slovensku. Galéria v rámci zbierkového fondu uchováva a spravuje pomerne bohatú zbierku jeho diel," uviedla.

Doplnila, že zámerom bolo kompletné reštaurovanie originálov, ktoré mali v dôsledku opotrebovania materiálu a zmien klimatických podmienok znaky prirodzenej degradácie. "Cieľom skúsenej reštaurátorky Jarmily Tarajčákovej bolo stabilizovanie samotnej hmotnej podstaty Galandových kresieb a grafík, postupné vyzdvihnutie estetických a výtvarných kvalít týchto originálov a ich revitalizácia. Tak, aby sa mohli aj naďalej plnohodnotne využívať na expozičné či študijné účely pre širokú verejnosť," dodala Mužilová.

Návštevníci výstavy sa zoznámia so zreštaurovanými dielami a podrobnou dokumentáciou reštaurátorských postupov na prízemí Turčianskej galérie v Martine.