Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Turistov v Malej Fatre a Slovenskom raji ratovali horskí záchranári

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ženy počas túry opustili značený turistický chodník a dostali sa do neznámeho a neschodného skalnatého terénu, odkiaľ už nedokázali pokračovať.

Terchová 31. augusta (TASR) – Horskí záchranári z Oblastného strediska Horskej záchrannej služby Malá Fatra zachraňovali v sobotu (30. 8.) popoludní tri slovenské turistky, ktoré zablúdili v Dolných dierach v Malej Fatre.

Ako dnes informovala HZS na svojej webovej stránke, ženy počas túry opustili značený turistický chodník a dostali sa do neznámeho a neschodného skalnatého terénu, odkiaľ už nedokázali pokračovať.

„Do oblasti odišli traja záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra, ktorí osoby lokalizovali a po hodine pátrania našli. Pomocou istiaceho lana a fixu pomohli turistkám na chodník, po ktorom ich sprevádzali až k Hotelu Diery. Následne ich dopravili do Terchovej, kde boli ubytované,“ uvádza sa na stránke HZS.


Horskí záchranári pomáhali trom zraneným turistom

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP
Horskú záchrannú službu (HZS) požiadali v sobotu (30.8.) v poobedňajších hodinách o pomoc pre 30-ročného slovenského turistu, ktorý zakopnutím na turistickom chodníku s následným pádom v Prielome Hornádu v Slovenskom raji utrpel otvorenú zlomeninu predlaktia a pravdepodobne zlomeninu kľúčnej kosti.

HZS informovala, že k zranenému odišli horskí záchranári z Oblastného strediska Slovenský raj, ktorým miesto nehody oznámil svedok udalosti. O súčinnosť požiadali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air-Transport Europe (ATE) z Popradu. Na udanom mieste sa však zranený turista nenachádzal, svedok udalosti opakovane udával zlú polohu, preto posádka VZZS ATE vzala na palubu záchranára HZS a až z vrtuľníka lokalizovali pacienta.

Lekára spoločne so záchranárom HZS spustili k zranenému a poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne k lávke Nad Zelenou dolinou prišli ďalší záchranári HZS, ktorí spoločne transportovali zraneného na miesto, kde bolo možné pacienta nabaliť do siete. Po vytiahnutí spolu s lekárom na palubu vrtuľníka ho transportovali do popradskej nemocnice.

Záchranári zasahujú pri vlakovej nehode po vykoľajení vlaku pri jednej z alpských roklín vo Švajčiarsku.
Foto: TASR/AP


Ďalším zraneným turistom museli horskí záchranári pomáhať v sobotu aj vo Vysokých Tatrách. Ako informovala HZS, v poobedňajších hodinách si vo Furkotskej doline v smere od Škutnastej poľany poranila dolnú končatinu slovenská turistka. Privolaní záchranári HZS zranenú 68-ročnú ženu na mieste ošetrili a pomocou nosidiel ju transportovali na Tatranskú magistrálu. Následne bola terénnym vozidlom dopravená do Starého Smokovca k Domu HZS, kde ju príslušníci HZS odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci.

V poobedňajších hodinách sa stal úraz aj na turistickom chodníku v Malej Studenej doline pod Veľkým Hangom. Počas zostupu si poranil dolnú končatinu v oblasti členka turista slovenskej národnosti. O súčinnosť bola aj v tomto prípade požiadaná posádka VZZS ATE, ktorá na palubu vrtuľníka vzala záchranára HZS. Toho vysadili na mieste udalosti, kde zraneného 26-ročného muža ošetril a nabalil do sedačky. Následne ho vrtuľníkom transportovali do popradskej nemocnice.