Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Malé lavínové nebezpečenstvo platí len v najvyšších polohách Tatier

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené počasie s prehánkami alebo dažďom, fúkal slabý južný až juhozápadný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval 25 kilometrov za hodinu.

Liptovský Hrádok 12. mája (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier platí v nedeľu malé lavínové nebezpečenstvo – prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

„Starý, podkladový sneh je už všeobecne dobre spevnený. Nový sneh z poslednej periódy sneženia nie je dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou a na veľmi strmých svahoch ho možno veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť. S príchodom oteplenia je možné uvoľnenie malých spontánnych kĺzavých lavín na veľmi strmých svahoch,“ priblížil Buliak s tým, že tendencia lavínového nebezpečenstva bude vplyvom oteplenia v poludňajších hodinách jemne stúpajúca.

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené počasie s prehánkami alebo dažďom, fúkal slabý južný až juhozápadný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval 25 kilometrov za hodinu. Teplota vzduchu sa pohybovala ráno v rozpätí od -4 do 6 stupňov Celzia.