Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

V Tatrách a vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Na snímke koniec lavínišťa tesne pod turistickým chodníkom. Foto: TASR Milan Kapusta

Prísun vyššieho tlaku vzduchu sprevádzal v stredu (27. 12.) silný vietor a ochladenie, čo pozitívne ovplyvnilo stabilitu snehovej pokrývky.

Liptovský Hrádok 28. decembra (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách, západnej časti Nízkych Tatier a vo Fatrách trvá vo štvrtok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo východnej časti Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Prísun vyššieho tlaku vzduchu sprevádzal v stredu (27. 12.) silný vietor a ochladenie, čo pozitívne ovplyvnilo stabilitu snehovej pokrývky. "No zároveň sa vytvorila vo vysokých polohách na mnohých miestach tvrdá, miestami až ľadová vrstva na povrchu snehovej pokrývky. Silný vietor a nočné zrážky spôsobili hlavný lavínový problém - vetrom previaty sneh, a to na severovýchodných, východných a juhovýchodných orientáciách svahov nad hranicou lesa," uviedol.

"Na takýchto miestach, najmä na veľmi strmých záveterných svahoch, sa nachádzajú lokálne dosky a vankúše nestabilného naviateho snehu, ktorý leží na zmrznutom podklade. Snehová pokrývka sa bude počas dňa natápať. Na južných, slnkom nasvietených svahoch sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny," upozornil Buliak.