Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva vzniká riziko pádu lavín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lavínové nebezpečenstvo má stúpajúcu tendenciu okolo poludnia pri oteplení s možnosťou tvorby splazov a menších lavín z bodových odtrhov na južne orientovaných svahoch všetkých pohorí.

Liptovský Hrádok 10. marca (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá aj dnes v Tatrách. V Malej a Veľkej Fatre je len malá hrozba pádu lavín, teda prvý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínové nebezpečenstvo má stúpajúcu tendenciu okolo poludnia pri oteplení s možnosťou tvorby splazov a menších lavín z bodových odtrhov na južne orientovaných svahoch všetkých pohorí. "Treba mať na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva, môžete byť ohrozený pádom lavín," uviedol.

Na horách vládne polojasné počasie s inverzným charakterom, v dolinách s hmlou. Mierne sa oteplilo, teploty sa ráno pohybovali od mínus ôsmich do plus dvoch stupňov Celzia. Fúkal premenlivý mierny vietor do 30 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol.