Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Bytčianskej kotline sa dohodli na spolupráci pri odkanalizovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa primátora Bytče Miroslava Minárčika zabezpečuje spracovanie technickej štúdie odkanalizovania ľavobrežnej strany bytčianskych obcí a niektorých častí mesta spoločnosť Sevak.

Bytča 9. novembra (TASR) - Samosprávy Mikroregiónu Bytčianska kotlina sa dohodli na spolupráci pri odkanalizovaní obcí Hlboké nad Váhom, Súľov - Hradná, Jablonové, Predmier, Maršová - Rašov a mestských častí Bytče - Hliník nad Váhom, Hrabové a Pšurnovice. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Bytča Adriana Brziaková.

Podľa primátora Bytče Miroslava Minárčika zabezpečuje spracovanie technickej štúdie odkanalizovania ľavobrežnej strany bytčianskych obcí a niektorých častí mesta spoločnosť Sevak. Odvádzanie odpadových vôd cez jednotnú kanalizáciu je pre zástupcov samospráv prioritou medzi investičnými aktivitami mikroregiónu, podotkol.

Výsledky štúdie prinesú podľa Brziakovej reálne možnosti trasovania kanalizačných potrubí pre obce bez kanalizácie. "Po spracovaní štúdie, pravdepodobne v 1. štvrťroku 2024, a jej vyhodnotení, bude pokračovať spracovanie projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Následne sa budú hľadať vonkajšie zdroje na implementačnú časť projektu," uviedla.

Odkanalizovanie ľavobrežnej časti Bytčianskeho okresu nadväzuje na projekt výstavby 65 kilometrov (km) verejnej kanalizácie v obciach aglomerácií Bytča a Hvozdnica a vyše 52 km verejného vodovodu v Kotešovej, Veľkom Rovnom, Kolároviciach, Petroviciach, Hvozdnici a Štiavniku v rokoch 2014 - 2016. V rámci stavby sa tiež zrekonštruovala čistiareň odpadových vôd v Bytči, dodala hovorkyňa mesta.