Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Galérii Kolomana Sokola vystavujú diela Taliana F. Garbellotta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Ako uviedla Jurkovičová, výstava s názvom Fractal Net Thinking skúma tému sietí a jej prepojenia so súčasným svetom, vytvoreným zo vzťahov, kontaktov a súvislostí.

Liptovský Mikuláš 10. mája (TASR) – Diela talianskeho umelca Fernanda Garbellotta vystavujú v Galérii Kolomana Sokola (GKS) v Liptovskom Mikuláši. Výstava vznikla na základe spolupráce talianskeho Národného inštitútu pre súčasné umenie s Liptovskou galériou Petra Michala Bohúňa, pod ktorej správu GKS patrí. TASR o tom informovala Katarína Jurkovičová z galérie.

Garbellotto sa venuje maliarstvu od 80. rokov minulého storočia. "Vo svojej tvorbe sa sústreďuje na experimentovanie s geometrickými tvarmi, ktoré znamenali začiatok čoraz hlbšieho filozofického a estetického bádania. Práve tu sa zrodila poetika sietí, s ktorými uskutočnil viaceré vystúpenia a video performance," priblížila Jurkovičová.

Ako dodala, výstava s názvom Fractal Net Thinking skúma tému sietí a jej prepojenia so súčasným svetom, vytvoreným zo vzťahov, kontaktov a súvislostí. Zdôraznila, že Garbellottove diela sú realizované ako komplexné systémy, skladajúce sa z rôznych prvkov, uzlov a sietí. "Navzájom prepletené časti plátna vytvárajú trojrozmernú hru farieb, svetiel a tieňov, plných a prázdnych miest," prezradila Jurkovičová.

Výstava potrvá do 25. júna.