Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Ižipovciach namiesto volieb kopali odvodňovací kanál k novostavbám

Práce v Ižipovciach počas volebného dňa. Foto: TASR -videozáznam

V dedine voľby neboli, pretože sa nenašiel ani jediný kandidát na starostu či poslanca päťčlenného miestneho zastupiteľstva.

Ižipovce 15. novembra (TASR) – Partiu chlapov v maličkej liptovskej obci Ižipovce na čele s doterajším starostom Milanom Frankom zamestnali dnes výkopové práce na odvodňovacom kanáli k novostavbám rodinných domov namiesto komunálnych volieb. Tie sa totiž neuskutočnili, lebo sa nenašiel ani jediný kandidát na starostu či poslanca päťčlenného miestneho zastupiteľstva.

Starosta hovorí o nevďačnej úlohe

"Bohužiaľ, nekandidoval som už ani ja a nenašiel sa ani niekto iný, kto by si chcel vyskúšať túto nevďačnú úlohu. Štát si vôbec nevšíma takéto malé obce, máme veľmi málo financií. Chcel som mojím nekandidovaním trochu motivovať ďalších, aby to skúsili, no bezvýsledne," uviedol pre TASR starosta obce s 92 obyvateľmi.

Bol by za pričlenenie k strediskovej obci

Zároveň uistil, že k opätovnej kandidatúre by ho presvedčili jedine snahy pričleniť túto dedinku k inej samospráve. "Už sme zažili to, že sme patrili pod strediskovú obec a nerobilo to vôbec dobrotu, boli sme ako piate koleso na voze. Ak by sa to malo zopakovať, tak sa ešte raz obetujem, hoci veľmi nerád," zdôraznil.

"Dúfam, že sa do najbližších doplňovacích volieb niekto nájde, kto ma od toho konečne odbremení, no bude to musieť byť asi iba ktosi, kto nevie, do čoho ide. Bojím sa, keď príde na to, ako to tu funguje, že si musí prakticky so všetkým poradiť sám, začne rýchlo banovať, do čoho sa to vlastne pustil," pokračoval starosta Ižipoviec.



Vidí potenciál obce

Dedinka zasadená do zaujímavej prírodnej lokality na úpätí Chočských vrchov, neďaleko Liptovskej Mary, má podľa neho nepochybný rozvojový potenciál. "Zaujímavo sa tu hýbe výstavba rodinných domov, avšak mnohí ich obyvatelia nemajú u nás trvalý pobyt, takže nemáme z nich takmer žiadny úžitok, no obec sa musí starať o cesty či verejné osvetlenie," dodal Franko.