Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskom Mikuláši spustili do užívania prekládkovú stanicu odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Princíp prekládkovej stanice je založený na tom, že smetiarske autá dovezú odpad, ktorý vysypú do pripraveného kontajnera v stanici.


Liptovský Mikuláš 11. januára (TASR) - Liptovskomikulášska mestská samospráva dnes spustila do užívania prekládkovú stanicu komunálneho odpadu v Okoličnom. Odpad sa odtiaľto ďalej odváža do Martina.

"Stavba je dokončená a má oficiálne povolenie od štátnych inštitúcií. V rozhodnutí príslušného stavebného úradu sa uvádza, že ide o dočasné užívanie stavby. V preklade to znamená, že stanica bude v súlade so zákonom pol roka v skúšobnej prevádzke," vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Pre vyhodnotenie skúšobnej prevádzky stavebný úrad určil podmienky, ktorými mesto zabezpečí ochranu životného prostredia, zdravie ľudí a ďalšie. Skúšobná prevádzka potrvá do 30. júna 2016.

Princíp prekládkovej stanice je založený na tom, že smetiarske autá dovezú odpad, ktorý vysypú do pripraveného kontajnera v stanici. Kontajnery sú v zemi na pevnom podklade, sú zaplachtované, ide o čistý a riadený priestor. "Privezený odpad kuka vozmi sa do 24 hodín odváža na vzdialenú skládku v Martinskom okrese. V súčasnosti používame desať kontajnerov. S firmou Brantner je spolupráca zatiaľ bezproblémová. Aj v čase vyššieho množstva vyprodukovaného odpadu obyvateľstvom, napríklad počas Vianoc. Po oznámení skutočnosti firma operatívne zareagovala a poslala ďalšie vozidlo na odvoz kontajnerov," pozitívne zhodnotil doterajšiu spoluprácu s víťazným uchádzačom na likvidáciu odpadu riaditeľ Verejnoprospešných služieb v Liptovskom Mikuláši Dušan Grešo.

Po tom, ako radnici vypršala nájomná zmluva na pozemky pod skládkou vo Veternej Porube sa odpad vyvážal do susedného Liptovského Hrádku. Zmluvu o spolupráci ale hrádocká samospráva vypovedala, mikulášsky odpad sa tu vyvážal do konca septembra. Vedenie liptovskomikulášskej samosprávy hľadalo nové miesto, kam budú voziť približne 14.000 ton odpadu ročne. Do verejnej súťaže sa zapojili štyri firmy, pričom martinská, Brantner Fatra, ponúkla najnižšiu cenu.