Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskom múzeu priblížia umenie z prvej polovice 20. storočia

Na archívnej snímke sídelná budova Liptovského múzea v Ružomberku. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Návštevníci majú možnosť vidieť aj unikátne diela znázorňujúce čelných predstaviteľov Československej republiky.

Ružomberok 20. septembra (TASR) - Výstavu Umenie a umelci Liptova v prvej polovici 20. storočia otvoria v utorok (21. 9.) o 16.00 h vo veľkej výstavnej sále sídelnej budovy Liptovského múzea v Ružomberku. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry Liptovského múzea Martina Vilčeková.

Doplnila, že návštevníci majú najbližších päť mesiacov možnosť uvidieť výtvarné diela výlučne zo zbierok Liptovského múzea. "Všetky vystavené diela boli pred zrakmi verejnosti 'ukryté' v depozitných priestoroch. Ale teraz ich múzeum po odbornom ošetrení a značných konzervátorských zásahoch vystavuje v plnej kráse," uviedla Vilčeková.

"Výstava a vystavené diela sú rozdelené do viacerých tematických blokov, čím sme chceli zdôrazniť niektoré aspekty našich diel. Jedna časť sa venuje dielu českého rodáka Jána Hálu, ďalšie dve približujú tvorbu významného slovenského umelca Martina Benku a Miloša Alexandra Bazovského," spresnil kurátor výstavy a kunsthistorik Liptovského múzea Rastislav Molda.

Návštevníci majú možnosť vidieť aj unikátne diela znázorňujúce čelných predstaviteľov Československej republiky. "V tejto súvislosti je zaujímavý predovšetkým obraz Milana Rastislava Štefánika od Františka Fahrmanna. Autor znázornil Štefánika v tradičnej generálskej uniforme a životnej veľkosti, pričom aj postava je v celosti. Ide tak o jeden z mála takýchto obrazov," doplnil kurátor výstavy.

Podľa Vilčekovej budú nielen pre Ružomberčanov zaujímavé aj dve ďalšie tematické časti výstavy. "V prvej z nich návštevníci spoznajú diela znázorňujúce mesto Ružomberok z rôznych perspektív. V druhej časti sa pracovníkom Liptovského múzea podarilo z veľkej časti dokumentovať a priblížiť súťažné návrhy na 'sochu slobody' z roku 1928, keď si obyvatelia mesta týmto spôsobom pripomínali desaťročnicu novej republiky," dodala.