Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Požiar zauhľovacieho zariadenia v Martinskej teplárenskej uhasili

Zlá viditeľnosť v Martine vďaka požiaru skládky uhlia v areáli teplárne. Foto: KR PZ SR v Žiline

Martinská teplárenská na sociálnej sieti mesta informovala, že v pondelok v skorých ranných hodinách došlo k požiaru dopravných pásov v prevádzke zauhľovania.

Martin 25. novembra (TASR) – Požiar zauhľovacieho zariadenia v Martinskej teplárenskej v Martine zlikvidovali hasiči v pondelok ráno po siedmej hodine. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Miroslavy Ondrichovej sa pri ňom nikto nezranil.

Doplnila, že k požiaru vyslali aj dobrovoľných hasičov z Martina-Priekopy a Koštian nad Turcom. "Rýchlym zásahom hasičov bol požiar čoskoro lokalizovaný a nedošlo k jeho rozšíreniu na skládku uhlia. Pár minút po siedmej hodine ráno požiar uhasili. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania," dodala Ondrichová.

Martinská teplárenská na sociálnej sieti mesta informovala, že v pondelok v skorých ranných hodinách došlo k požiaru dopravných pásov v prevádzke zauhľovania. "Skládka hnedého uhlia požiarom zasiahnutá nebola. V súvislosti s horiacimi dopravníkmi boli na viacerých miestach mesta Martin uskutočnené merania kvality ovzdušia, ktoré nepreukázali zdravie ohrozujúce zvýšenie emisií a tuhých znečisťujúcich látok. Situácia je stabilizovaná a nepredstavuje riziko pre zdravie obyvateľov. Prevádzka na zdroji tepla je zabezpečená a dodávka tepla je bez obmedzení. V súčasnosti spolupracujeme so záchrannými zložkami na identifikácii príčin vzniku požiaru," uviedla teplárenská spoločnosť.

Po požiari v teplárni nie sú v ovzduší škodliviny


Merania škodlivín v ovzduší v súvislosti s pondelňajším požiarom v Martinskej teplárenskej, a. s. potvrdili, že žiadne škodliviny v ovzduší v Martine a Vrútkach neprekračujú bezpečné hodnoty. Okresný úrad (OÚ) Martin o tom informoval na sociálnej sieti mesta Martin.

Merania boli podľa OÚ o 9.30 h na štyroch miestach v Martine a v centre mesta Vrútky. "Vo všetkých piatich prípadoch bolo potvrdené, že žiadne škodliviny v ovzduší vrátane oxidu uhoľnatého a oxidu uhličitého v žiadnom prípade neprekračujú bezpečné hodnoty. Tieto merania nepreukázali zdravie ohrozujúce zvýšenie emisií a tuhých znečisťujúcich látok. Situáciu naďalej monitorujeme. Uvedené potvrdzujú aj merania Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorý každú hodinu vyhodnocuje stav ovzdušia v Martine prostredníctvom meracej stanice na Ulici Jesenského," uviedol OÚ Martin.