Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Súčasťou podujatia bude autorská výstava obrazov Evy Bebčákovej pri príležitosti životného jubilea turčianskej výtvarníčky s názvom Slovensko moje milované.

Martin 6. decembra (TASR) - Tradičné zvyky predvianočného a vianočného obdobia spoznajú v nedeľu (11. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Vianoce na dedine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že folklórna skupina Sliačanka z Liptovských Sliačov predstaví Baladu o Panne Márii, príbeh, ktorý opisuje obdobie pred a po narodení Ježiška. "Atmosféru stridžích dní a ondrejské zvyky priblíži folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. Nebudú chýbať ani obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, Lucie od návštevníkov podľa povery odoženú všetky zlé sily a o svojej budúcnosti sa návštevníci možno dozvedia viac pri ondrejskom veštení," uviedla Kiripolská.

Koledy a vinše budú areálom múzea znieť v podaní detského folklórneho súboru Lúčik z Turčianskych Teplíc. "Neodmysliteľnou súčasťou podujatia bude pečenie oblátok, zdobenie medovníkov, ukážky výroby vianočných ozdôb a predaj výrobkov od ľudovo-umeleckých výrobcov. O tradičné špeciality bude obohatené aj stánkové občerstvenie pre návštevníkov. V tvorivej dielni si budú môcť detskí návštevníci vyrobiť vlastné vianočné ozdoby zo slamy alebo papiera," dodala Kiripolská.

Súčasťou podujatia bude autorská výstava obrazov Evy Bebčákovej pri príležitosti životného jubilea turčianskej výtvarníčky s názvom Slovensko moje milované.