Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Žilinský kraj

V Medzibrode zapália vatru zvrchovanosti s 25 poschodiami guľatiny

Ilustračná snímka Foto: TASR Martin Baumann

Samotnému zapáleniu vatry na futbalovom štadióne v Medzibrode predchádzajú vystúpenia detských folklórnych súborov a ochotníckych divadiel.

Medzibrod 15. júla (TASR) - Vatru zvrchovanosti, vysokú šesť metrov a zloženú z 25 poschodí drevnej guľatiny, zapália dnes večer o 21. h v Medzibrode v okrese Banská Bystrica. Zavŕšia sa tak celonárodné oslavy 25. výročia vyhlásenia zvrchovanosti Slovenskej republiky.

"Pred 25 rokmi sme začali novú etapu, ktorá predznamenala ďalšie následné udalosti - prijatie ústavy a vznik Slovenskej republiky," povedal TASR na oslavách prítomný minister obrany Peter Gajdoš.

Ako ďalej uviedol, vznik samostatnej republiky priniesol občanom niečo nové, niečo, čo si budujú sami a niečo, na čo môžu byť hrdí a čo ostane v ich pamäti. "Pokiaľ nebudeme hrdí sami na seba, na to, čo sme za 25 rokov spravili, tak potom si nectíme prácu občanov Slovenskej republiky," zdôraznil.

Samotnému zapáleniu vatry na futbalovom štadióne v Medzibrode predchádzajú vystúpenia detských folklórnych súborov a ochotníckych divadiel. Na oslavách, organizovaných Slovenskou národnou stranou, Maticou slovenskou a obcou Medzibrod, sú stovky obyvateľov obce, ale aj viacero návštevníkov a hostí z iných kútov Slovenska.