Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny predstavia stredoškoláci zabudnuté remeslá

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Program sa uskutoční v štýle tvorivej dielne.

Martin 15. júna (TASR) - Zabudnuté remeslá predstavia v nedeľu (16. 6.) študenti stredných odborných škôl (SOŠ) na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM Milena Kiripolská.

Stredoškoláci zoznámia od 10.00 do 16.00 h návštevníkov s tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby prenesenými do súčasných školských osnov. "S ukážkami svojich prác sa predstavia študenti zo Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku, SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste a SOŠ obchodu a služieb v Martine. Návštevníci budú mať možnosť získať aj informácie o študijných odboroch a zameraniach prezentujúcich sa škôl," priblížila Kiripolská.

Program sa uskutoční v štýle tvorivej dielne. "Návštevníci si vyskúšajú zhotovenie drevenej hračky, maľbu na textil, ale aj prácu v kováčskej vyhni. Stredoškoláci z Martina sa pochvália pravou ovocnou limonádou a kysnutými koláčmi, ich spolužiaci predvedú ukážky prác knihárov a polygrafov," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Doplnila, že popri študentoch - tovarišoch sa tento rok na podujatí predstavia aj majstri ľudových remesiel, ktorí návštevníkom predstavia v súčasnosti už mnohokrát zabudnuté techniky, akými sú paličkovanie, dlabanie korýt, mokré a suché plstenie z ovčej vlny a tradičný spôsob drôtovania. "Podujatie Dnes tovariš, zajtra majster je súčasťou jubilejného 40. ročníka Turčianskych slávností folklóru organizovaných Turčianskym kultúrnym strediskom," dodala Kiripolská.