Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny prezentujú plenér Inšpirácia krajinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Cieľom projektu je priniesť komparatívny pohľad na slovenskú krajinu a kultúru.

Martin 7. augusta (TASR) – Výsledky maliarskeho plenéru Inšpirácia krajinou III majú dnes možnosť vidieť návštevníci v Múzeu slovenskej dediny v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka oddelenia prezentácie a marketingu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Účastníkmi aktívnej časti projektu boli podľa nej ôsmi profesionálni umelci z Izraela a Slovenska. "Tvorili v Múzeu slovenskej dediny v Martine, situovanom v malebnom prostredí turčianskej prírody. Toto miesto okrem krajinných zákutí poskytuje umelcom inšpiráciu aj tradičnou slovenskou ľudovou architektúrou. Diela, ktoré vznikli počas plenéru, poskytujú návštevníkom jedinečnú možnosť konfrontácie vnímania a tvorby reprezentantov dvoch geograficky vzdialených krajín," uviedla Kiripolská.

Doplnila, že cieľom projektu je priniesť komparatívny pohľad na slovenskú krajinu a kultúru. "Projekt pozostáva z dvoch častí – maliarskeho plenéru slovenských a izraelských umelcov na Slovensku a výstavy zo zbierok SNM v Izraeli," dodala Kiripolská.

Výstava v jeruzalemskom House Of Quality predstaví krojové štúdie dvoch umelcov tvoriacich na Slovensku – Martina Benku (1888 – 1971) a Jaroslava Augustu (1878 – 1970). "Ich diela priblížia rozličné pohľady na ten istý námet, stvárnený rozdielnymi maliarskymi technikami (olejomaľbou a akvarelom), rukopismi a spôsobmi videnia zobrazovaného motívu. Vybrané výtvarné diela sú zaujímavé nielen z maliarskeho hľadiska, ale zároveň dokladujú pestrosť slovenskej odevnej kultúry," uzavrela Kiripolská.