Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

V nemocnici v Žiline sa od januára predčasne narodilo 107 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Pre nemocnicu je podľa jej riaditeľa Eduarda Dorčíka podpora predčasne narodených detí a ich rodín veľmi dôležitá.

Žilina 16. novembra (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa od januára tohto roku predčasne narodilo 107 detí, najmenšie z nich vážilo iba 960 gramov. Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí (17. 11.) o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

O predčasne narodené bábätká sa podľa nej stará tím odborníkov na neonatologickej Jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov. "V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takom štádiu nie sú úplne vyvinuté všetky orgány a ani samotné bábätko ešte nie je pripravené prísť na svet. Vtedy bojujeme všetci spolu - od malého predčasniatka, cez maminu až po personál," uviedla primárka oddelenia neonatológie FNsP Žilina Katarína Jackuliaková.

"V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami. Najčastejšie ide o ťažkosti s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. Ani medicína nie je zázračná, no je skvelé, že vďaka moderným technológiám a starostlivosti dnes dokážeme skoro všetky tieto detičky zachrániť," zdôraznila.

Pre nemocnicu je podľa jej riaditeľa Eduarda Dorčíka podpora predčasne narodených detí a ich rodín veľmi dôležitá. "Personál sa o bábätká dôkladne stará od narodenia a s láskou ich mnohokrát až po dlhých týždňoch, keď to ich zdravotný stav umožňuje, posiela s rodičmi domov. Celému tímu zdravotníkov i nezdravotníkov patrí preto vďaka za ich starostlivosť a rodičom za ich nekonečnú silu a odhodlanie," skonštatoval.