Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V niektorých častiach Tatier je lokálne malé lavínové nebezpečenstvo

ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Ráno fúkal vietor prevažne západných smerov do 18, v nárazoch do 25 metrov za sekundu.

Liptovský Hrádok 7. decembra (TASR) – V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier je lokálne malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Fatrách je vzhľadom na nedostatok snehu riziko lavín minimálne. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie v Liptovskom Hrádku.

„Vo vysokohorských žľaboch, muldách a svahoch najmä severovýchodnej, východnej, južnej a juhovýchodnej expozícii je naviaty nový sneh s výškou snehu od 20 do 60 centimetrov. Zvlášť nebezpečné sú strmé nástupy do stien a žľaby. Uvoľnenie lavíny je v strmom až extrémne strmom teréne možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ uviedol Biskupič.

Ako dodal, v sobotu sa nasúvala oblačnosť od západu a na podhorí bola hmla. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozpätí od -6 do štyroch stupňov Celzia. Vo vyšších a stredných polohách by sa malo v priebehu dňa ochladzovať.

Ráno fúkal vietor prevažne západných smerov do 18, v nárazoch do 25 metrov za sekundu. Snehová pokrývka je súvislá od 1900 metrov nad morom. Je nerovnomerne rozmiestnená, pričom je koncentrovaná do najvyšších polôh Vysokých Tatier na južne orientovaných svahoch.