Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Žilinský kraj

V psychiatrickom stacionári v Žiline vystavujú vianočné dekorácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Výrobky vznikajú v rámci liečebných terapií.

Žilina 22. novembra (TASR) - Vianočnú výstavu ručne vytvorených dekorácií otvorili v stredu v Dennom psychiatrickom stacionári Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Vianočné dekorácie môžu vidieť návštevníci aj vo štvrtok (23. 11.) a v piatok (24. 11.) od 11.30 h do 14.00 h.

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej pomáha veľký záujem o dekorácie pacientom oddelenia psychiatrie, klientom psychiatrického stacionára, Centra pre liečbu drogových závislostí a členom občianskeho združenia Mozaika, ktorí ich vytvorili. "Vidia, že práca, ktorú do nich vložili, sa vráti. Niekto si práve ich výrobok odnesie domov a bude mu slúžiť ako vianočná dekorácia," podotkla.

Výťažok z predaja použijú na nákup ďalšieho materiálu. "Všetko venujeme ďalej na podporu stacionára psychiatrického oddelenia alebo občianskeho združenia Mozaika," dodala Záteková.

Výrobky vznikajú v rámci liečebných terapií. "Klienti aj pacienti vkladajú do dekorácií svoje srdce a skrýva sa v nich životný príbeh každého z nich. Celý proces im pomáha v liečbe a duševnom rozvoji," priblížila lekárka žilinského Denného psychiatrického stacionára Iveta Durmisová.