Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

V Ružomberku založili Kabinet dejín Katolíckej univerzity

Na snímke pohľad na budovu Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Kabinet dejín KU bude slúžil nielen zamestnancom, študentom, absolventom KU, ale aj všetkým záujemcom o históriu a aktuálne dianie na univerzite.

Ružomberok 2. júla (TASR) - Kabinet dejín Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku otvorili v stredu (1. 7.) pri príležitosti ukončenia akademického roka 2019/2020 a 20. výročia založenia univerzity. Podľa Martina Pinkoša z ružomberskej KU je cieľom založenia kabinetu posilniť identitu a zvýšiť povedomie o univerzite.

"Kabinet dejín KU sa stane miestom stretnutia histórie, súčasnosti a vízií. Vznikne tak živý priestor, ktorý bude slúžiť na stretávanie sa, diskusie a vzájomné zdieľanie informácií, prezentáciu súkromných archívov i audiovizuálnych dokumentov. Tak, ako je Univerzitná knižnica KU srdcom univerzity nielen pre študentov, zamestnancov ale aj odbornú verejnosť, tak aj Kabinet dejín KU bude slúžiť ako jedinečný bod, ktorý bude na jednom mieste prepájať výsledky výskumu a ich prezentáciu smerom navonok," uviedol Pinkoš.

Doplnil, že Kabinet dejín KU bude slúžil nielen zamestnancom, študentom, absolventom KU, ale aj všetkým záujemcom o históriu a aktuálne dianie na univerzite. "Bude našou pamäťou a priestorom, kde by sme systematicky archivovali dokumenty a zachytili významné udalosti," podotkol Pinkoš.

Celodenný program sa začal svätou omšou akademickej obce Te Deum v Kostole sv. rodiny v Ružomberku – Rybárpoli. "Hlavným celebrantom bohoslužby bol bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. V príhovore sa poďakoval zamestnancom univerzity za ich činnosť pri formovaní novej generácie, nielen v oblasti poznatkov, ale aj v oblasti duchovnej a morálnej," dodal Pinkoš.