Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

V skanzene Vychylovka predstavujú jedlá a folklór z Oravy

Na archívnej snímke návštevníci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Foto: TASR Erika Ďurčová

Súčasťou programu je aj Kuchyňa starých materí zameraná na prezentáciu receptov z Oravy.

Nová Bystrica 9. júna (TASR) - V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke (okres Čadca) predstavujú počas nedele folklórne tradície a jedlá z Oravy. Deje sa tak na podujatí Pozdrav od susedov. TASR o tom informovala vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

Doplnila, že podujatie prezentuje návraty ku klenotom ľudu v lone prírody. "Prostredníctvom jedinečného neopakovateľného ľudového umenia zo susedného regiónu návštevníkom predstavujeme tradičné ľudové zvyky, piesne a tance z Oravskej Lesnej v podaní detských ľudových súborov Veľká Magurka a Malá Magurka," priblížila Jančulová.

Súčasťou programu je aj Kuchyňa starých materí zameraná na prezentáciu receptov z Oravy. "Najobľúbenejšia bola oddávna kapusta, ktorej pestovanie bolo rozšírené na celej Orave. Kapusta sa stala nielen sviatočným, ale aj tradičným oravským obradovým svadobným jedlom. Návštevníkom ponúkame možnosť ochutnať polievku šajtľavu či jedlo s názvom kacafrc," dodala Jančulová s tým, že kultúrny program si návštevníci môžu spestriť aj jazdou na historickej lesnej úvraťovej železnici.