Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Lavínové nebezpečenstvo na horách sa znížilo

Vysoké Tatry - Lomnický štít. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Tatrách ide len o mierne a vo Fatrách je hrozba lavíny ešte nižšia.

Demänovská Dolina 17. februára (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo druhého stupňa. Na kopcoch Fatry je hrozba lavíny nižšia, platí prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Striedanie teplôt nad a pod bodom mrazu vo všeobecnosti čiastočne stabilizovalo snehovú pokrývku. Menej stabilné snehové útvary sa nachádzajú najmä na ojedinelých strmých severovýchodných svahoch. Uvoľnenie väčších lavín hrozí v týchto exponovaných lokalitách pri dodatočnom zaťažení povrchu, informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -9 do +1 stupňa Celzia. Fúkal západný až severozápadný mierny vietor rýchlosťou do 20 km/h, vo vyšších polohách Tatier čerstvý až silný do 45 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo miestami do desať centimetrov nového snehu.

"Stupeň lavínového nebezpečenstva je informácia, ktorá spolu s predpoveďou počasia pomáha pri plánovaní horských túr. Treba mať neustále na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžeme byť pri pohybe v horskom teréne ohrození pádom lavín," zdôraznil Kyzek.