Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V nemocnici v Martine sprevádzkovali stojany na zálohované obaly

Na snímke zálohovaná plastová fľaša sa vkladá do automatu počas tlačovej konferencie pri príležitosti oficiálneho spustenia zálohového systému na Slovensku v Bratislave 3. januára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Správca zálohového systému vytvára, financuje a koordinuje fungovanie zálohového systému jednorazových nápojových obalov na Slovensku.

Martin 15. novembra (TASR) - V Univerzitnej nemocnici v Martine (UNM) sprevádzkovali päť samostatne stojacich zberných nádob na zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej realizujú projekt v spolupráci s neziskovou organizáciou Správca zálohového systému. Zálohy z darovaných obalov sa v plnej výške poukážu na účet UNM s cieľom pomáhať pacientom Onkologického centra.

Správca zálohového systému vytvára, financuje a koordinuje fungovanie zálohového systému jednorazových nápojových obalov na Slovensku. "Tvorí ho konzorcium štyroch neziskových organizácií poverených Ministerstvom životného prostredia SR. Členovia, ktorých konzorcium zastupuje, uvádzajú na trh takmer 80 percent všetkých zálohovaných obalov a zastupujú viac ako 3000 obchodných prevádzok," uviedla Kapustová.

"Teší nás, že s UNM tvoríme spoluprácu, v rámci ktorej spúšťame prvý alternatívny odber na pôde nemocnice. Vďaka nemu vzniká možnosť podpory nemocnice vo forme darovaného zálohovaného obalu,"
doplnil riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.