Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline zrekonštruovali takmer 60-ročnú školskú telocvičňu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Mesto teraz zabezpečilo opravu celého interiéru.

Žilina 17. marca (TASR) – Takmer 60-ročnú telocvičňu Základnej školy Jarná v Žiline zrekonštruovali. Ako informovala hovorkyňa Žiliny Barbora Zigová, budova bola dovtedy v takmer pôvodnom stave, pretože postupná modernizácia školy sa priestorov na výučbu telesnej a športovej výchovy dotýkala len okrajovo. Mesto teraz zabezpečilo opravu celého interiéru.

V minulosti v telocvični opravili sprchy, šatne a došlo aj k výmene osvetlenia, neúsporné výbojky nahradili LED svietidlami. Tohtoročné rekonštrukčné práce zahŕňali výmenu podlahy a obkladu stien telocvične. "Klasické parkety už preukazovali znaky dlhoročného používania, na mnohých miestach sa rozchádzali a deťom hrozilo nebezpečenstvo úrazu. Zub času sa podpísal aj na drevenom obklade stien, ktorý bol taktiež značne poškodený a vyžadoval si renováciu," vysvetlil riaditeľ základnej školy Ján Kotman.

Podlahu komplexne opravili počas jedného mesiaca. Povrch narovnali, položili hydroizoláciu i rošty, ktoré tlmia nárazy. "Nášľapnú vrstvu po novom tvoria moderné dubové parkety ošetrené ochranným náterom. Rekonštrukcia si vyžiadala aj niekoľko ďalších prác, napríklad montáž elektrických zásuviek, inštaláciu bezpečnostných kamier či opravu a výmenu vstupných dverí do haly," podotkol Kotman, podľa ktorého mala škola počas trvania stavebných prác pripravené pre žiakov náhradné riešenia vyučovacích hodín. Telesnú výchovu v interiéri nahradili vychádzky do blízkeho okolia, pohyb a šport na čerstvom vzduchu.

Telocvičňa slúži najmä pre 370 žiakov školy, v popoludňajších hodinách sa však priestory využívajú aj na voľnočasové aktivity školákov a na prenájom pre športujúcu verejnosť. Tá ho využíva najmä na volejbal, basketbal a florbal. Škola plánuje v stavebných opravách pokračovať. Ako dodala Zigová, čoskoro bude nutná rekonštrukcia a vymaľovanie stropu, zabezpečenie vetrania haly či zateplenie.