Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj zažíva prudký nárast hospitalizácií pacientov s COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zaznamenali sme, že oproti predošlému obdobiu prijímame do našich nemocníc aj mladých ľudí, u ktorých má priebeh ochorenia veľmi prudký a nepriaznivý vývoj, uviedla Pekarčíková.

Žilina 7. októbra (TASR) – V nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) evidujú prudký nárast hospitalizácií pacientov s ochorením COVID-19. Najkritickejšia situácia je v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, kde za uplynulých 24 hodín prijali 18 nových pacientov. Celkovo sa v nemocniciach ŽSK lieči 66 pacientov a v celom kraji takmer 140 pacientov s ochorením COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

Doplnila, že v nemocniciach (ŽSK) doteraz reprofilizovali v príprave na tretiu vlnu pandémie 164 lôžok. "Pre pacientov s ochorením COVID-19 je vyčlenených 42 invazívnych a 23 neinvazívnych umelých pľúcnych ventilácií (high flow). V prípade nárastu hospitalizácií sú nemocnice pripravené na druhú a tretiu etapu reprofilizácie. Aktuálne je už 18 lôžok obsadených pacientmi, ktorých zdravotný stav sa výrazne zhoršil a vyžaduje si podporu dýchania," uviedla Lašová.

Pripomenula, že ŽSK stále vyzýva obyvateľov na očkovanie, ktoré môže aj v tejto fáze zvrátiť nárast pandemickej krivky v kraji. "Na očkovací výjazd preto v stredu vyrazila vakcinačná linka VakciZuzka, ktorá mimoriadne zaočkovala 34 študentov gymnázia v Námestove," dodala hovorkyňa ŽSK.

"Zaznamenali sme, že oproti predošlému obdobiu prijímame do našich nemocníc aj mladých ľudí, u ktorých má priebeh ochorenia veľmi prudký a nepriaznivý vývoj. Pri delta variante vek už nie je rozhodujúci," skonštatovala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Vakcinačná linka ŽSK od 19. júla zaočkovala 4927 obyvateľov, do miest a obcí v kraji uskutočnila 104 výjazdov, v šiestich obciach dokonca očkovala dvakrát. Záujemcovia o očkovanie majú k dispozícii aj pevnú sieť očkovacích centier, kde ich zaočkujú bez registrácie, zvoliť si môžu podľa typu vakcíny. "Každý jeden zaočkovaný občan môže zodpovedným rozhodnutím znížiť tlak na zdravotníctvo a zabrániť opakovaniu scenára z poslednej vlny pandémie," doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.