Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na letisku Tomčany súťažia leteckí modelári z 28 krajín

V Martine na letisku v Tomčanoch sa od 14. júla 2014 konajú majstrovstvá sveta rádiom ovládaných modelov vetroňov. Zúčastňujú sa na nich najlepší modelári z 28 krajín sveta. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Majstrovstvá sveta rádiom riadených modelov vetroňov s rozpätím krídel do štyroch metrov vyvrcholia v sobotu dopoludňajšími záverečnými letmi.

Martin 15. júla (TASR) – Pretekári z 28 krajín súťažia počas tohto týždňa na 9. majstrovstvách sveta leteckých modelárov medzinárodnej federácie FAI v kategórii F3J na letisku Tomčany v Martine.

Majstrovstvá sveta rádiom riadených modelov vetroňov s rozpätím krídel do štyroch metrov vyvrcholia podľa ich organizačného riaditeľa Ľubomíra Grena v sobotu dopoludňajšími záverečnými letmi a večerným vyhodnotením výsledkov. "Preteká sa individuálne a v družstvách v seniorskej aj juniorskej kategórii. V seniorskej kategórii je mladý Janko Littva, ktorý dokazuje čoraz viac, že mu toto letisko vyhovuje a v juniorskej kategórii máme mladého Juraja Barteka, ktorý už tiež dokázal svoje," skonštatoval Gren.

Dvadsaťročný Ján Littva z Levíc už má konte druhé miesto z majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike v seniorskej kategórii F3J pred dvoma rokmi. Jeho čerstvým úspechom je tretie miesto v ostatnom kole svetového pohára, ktoré na letisku Tomčany usporiadal RC model klub Martin tesne pred majstrovstvami sveta. "V konkurencii viac ako 130 pretekárov z 27 krajín sveta postúpil ako člen levického LITTEAMu do dvojkolového finále. V ňom sa s ním stretli dvaja Francúzi, dvaja Novozélanďania, dvaja Taliani a po jednom pilotovi z Chorvátska, Česka, Slovinska, Ukrajiny, Juhoafrickej republiky. Prvenstvo si vylietal Chorvát Arijan Hucaljuk, druhé miesto patrilo Talianovi Truffovi a o treťom mieste rozhodlo lepšie umiestnenie Littvu v kvalifikácii. Vo finále totiž zalietal rovnaký počet bodov s odvekým rivalom z Česka Martinom Rajsnerom," informoval TASR team manažér Gabriel Kováč.



Majstrovstvá sveta na Slovensku sú pre Littvu veľkou motiváciou. "Letisko dobre poznám, takže chcem túto výhodu využiť. Keď som prvýkrát chytil vysielačku a ovládal vetroň, mal som štyri roky. A prvá súťaž bola paradoxne na tomto letisku, keď som mal šesť rokov. Takže sa tomu aktívne venujem 14 rokov," skonštatoval úspešný slovenský reprezentant s tým, že výroba prázdneho modelu vetroňa stojí od 900 do 1200 eur a s elektroniku sa cena vyšplhá na 1700 eur.

Dobrú znalosť letiska v Tomčanoch chce zúročiť aj junior Juraj Bartek zo Spišskej Novej Vsi, ktorý má na konte striebornú medailu v súťaži družstiev z Majstrovstiev Európy v roku 2011 a bronzovú medailu z Majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike pred dvomi rokmi. "Obľubujem letectvo. Skúšal som rôzne športy, ale toto ma zaujalo najviac. Venujem sa tomu štvrtý rok. Určite mi je cťou reprezentovať a byť na domácej pôde. Predsa tu poznám podmienky lepšie ako ostatní. Je to výhoda, nemusel som cestovať ďaleko a nebolo to až tak finančne náročné," dodal Bartek.

Majstrovstvá sveta sa podľa Grena konali v Martine už v roku 2006. "V Martine máme veľký klub a dobré zázemie. Ako prvej krajine sa nám podarilo majstrovstvá sveta opätovne získať po ôsmich rokoch. Máme tu Turčiansku kotlinu a v nej sú veľmi dobré poveternostné podmienky. Sme radi, že usporadúvame majstrovstvá sveta. Ale zároveň sa musím pochváliť, že posledný augustový týždeň usporiadame Majstrovstvá Európy v kategórii F1E, čo sú hádzadlá. Depo bude sústredené do Valčianskej doliny," uzatvoril Gren.