Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Viacerí českí turisti potrebovali pomoc horských záchranárov

Ilustračné foto Foto: TASR

Na hrebeni Otrhancov sa počas túry na Hrubý vrch ocitla v nepríjemnej situácii štvorčlenná rodina s premočenými a podchladenými deťmi vo veku 9 a 12 rokov.

Pribylina 28. septembra (TASR) – Viacerých českých turistov zaskočilo v sobotu 27. septembra na vrcholoch Západných Tatier sychravé jesenné počasie. Bezpečne zostúpiť do údolia im pomohli telefonicky privolaní profesionálni príslušníci tamojšieho oblastného strediska Horskej záchrannej služby.

Na hrebeni Otrhancov sa počas túry na Hrubý vrch ocitla v nepríjemnej situácii štvorčlenná rodina s premočenými a podchladenými deťmi vo veku 9 a 12 rokov. Horskí záchranári im poskytli teplé tekutiny a náhradné suché oblečenie. Obdobnú pomoc vzápätí potrebovala neďaleko sa nachádzajúca ďalšia rodina.

Večer požiadal o pomoc 62-ročný český turista, ktorého opustili sily na vrchole Bystrej. Silné kŕče v nohách mu znemožňovali chôdzu. Horskí záchranári mu podali magnézium proti kŕčom a teplé tekutiny. Pomocou zaisťovacej lanovej techniky ho napokon dostali do bezpečia krátko pred polnocou.

Horská záchranná služba v tejto súvislosti dôrazne upozorňuje všetkých turistov na výskyt súvislej snehovej pokrývky a zimné podmienky vo vyšších horských polohách nad 1800 m n. m. Pri plánovaní vysokohorských túr treba myslieť na dostatočný špecializovaný výstroj.