Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Vo Vrátnej spomínali na obete horských nešťastí

Na snímke pietna spomienka na obete horských nešťastí Malej Fatry na Symbolickom cintoríne vo Vrátnej doline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

O vytvorenie symbolického cintorína vo Vrátnej sa zaslúžila Horská záchranná služba. Hlavným dôvodom bolo prejavenie úcty k obetiam hôr, ako aj poučenie a varovanie návštevníkov hôr.

Terchová 23. októbra (TASR) - Na symbolickom cintoríne vo Vrátnej si dnes horskí záchranári, horolezci, obyvatelia Terchovej a pozostalí pripomenuli pamiatku obetí horských nešťastí, ktoré prišli o život v Malej Fatre.

"Táto pietna spomienka sa koná každoročne už od roku 1998. Chceme takto prejaviť úctu všetkým obetiam hôr. Aj keď sa v horách nedá zabrániť vždy a všetkým nástrahám, je dôležité, aby sa ľudia vyberali na túry so zodpovedajúcim oblečením, obutím a ďalším nevyhnutným vybavením. Každý si musí triezvo uvedomiť hranice svojich schopností a fyzickej kondície, aby sa vrátil domov živý a zdravý," povedal pre TASR náčelník oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Juraj Ondruš.



O vytvorenie symbolického cintorína vo Vrátnej sa zaslúžila Horská záchranná služba. Hlavným dôvodom bolo prejavenie úcty k obetiam hôr, ako aj poučenie a varovanie návštevníkov hôr. HZS chcela sústrediť na jedno miesto tabule a symboly, ktoré príbuzní a pozostalí umiestňovali na rôznych miestach v horstve. Symbolický cintorín otvorili a posvätili v duchu motta "Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu" 25. júla 1998.
Na snímke sú tabuľky s menami obetí horských nešťastí Malej Fatry na Symbolickom cintoríne vo Vrátnej doline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Malá Fatra sa rozprestiera v severozápadnej časti Slovenska od Strečna k Zázrivskej doline. Je ohraničená Žilinskou kotlinou a riekami Varínka, Váh, Orava a Zázrivka. Hlavný hrebeň Krivánskej Malej Fatry je dlhý 43 km. Je to horský hrebeň s mnohými vedľajšími výbežkami, svahmi, skalnatými úsekmi a široko rozprestretými dolinami.