Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Vláda vyčlenila pre Žilinský kraj viac ako 10 miliónov eur

Na snímke zľava predseda Žlinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár, predseda vlády SR Robert Fico a primátor Žiliny Igor Choma počas tlačovej konferencie po skončení rokovania. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister financií Peter Kažimír má tak na základe dnešného rozhodnutia vlády uvoľniť prostriedky z kapitoly Všeobecná pokladničná správa.

Bratislava/Žilina 8. októbra (TASR) - Pre Žilinský kraj poputuje približne 10 miliónov eur. Rozhodol o tom dnes kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na výjazdovom rokovaní vlády v Žiline.

"Môžeme hovoriť o sume viac ako 10 miliónov eur, ktorú sme dnes nahromadili a vyčlenili pre Žilinský samosprávny kraj," zdôraznil Fico na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády. Išlo pritom o 11. výjazdové rokovanie kabinetu počas tohto volebného obdobia. Toto dnešné bolo zamerané na okresy Žilina a Bytča. V minulom období vláda Roberta Fica absolvovala 19 výjazdov.

"Nie je nič nové na tom, že máme výjazdové rokovanie vlády, pretože toto je naša pracovná metóda a aj zostane pracovnou metódou v nasledujúcich mesiacoch až do konca tohto volebného obdobia," odôvodnil premiér výjazd do Žilinského regiónu, ktorý sa uskutočňuje mesiac pred komunálnymi voľbami.

Zároveň avizoval, že v polovici novembra vláda zrealizuje ešte jedno výjazdové rokovanie v Prešovskom kraji. Na budúci rok ich má potom podľa slov premiéra naplánovaných päť až šesť.



Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) má tak na základe dnešného rozhodnutia vlády uvoľniť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa sumu 2,5 milióna eur. Tie pôjde priamo na aktivity, ktoré majú zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu v okresoch Bytča a Žilina. Prerozdelia sa napríklad na rekonštrukciu zimného štadióna v Žiline, ktorý má dostať 1,01 milióna eur. Ďalších 590.000 eur pôjde na riešenie havarijného stavu pavilónu interného oddelenia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina. Z peňazí sa však ujde aj na rôzne rekonštrukcie a opravy ciest, škôl či škôlok alebo obecných úradov.

Galéria z výjazdového rokovania vlády v Žiline




Z rovnakej kapitoly má Kažimír uvoľniť aj 1,3 milióna eur pre obec Terchová. Peniaze budú určené na povodňové záchranné práce a povodňové zabezpečovacie práce a vyplatenie peňažných náhrad za škody na majetku spôsobené v priamej súvislosti s povodňovými záchrannými prácami.

Súčasne chce vláda zlepšiť aj postavenie mladých ľudí na trhu práce, ktorí sú práve z tohto regiónu. Pomôcť má projekt Praxou k zamestnaniu, na ktorý pôjde 1,3 milióna eur. Financie majú pokryť výdavky súvisiace s podporou vytvárania pracovných miest mladých do 29 rokov v Žilinskom samosprávnom kraji.

K tomu kabinet podľa premiéra prijal aj rozhodnutie pre ministra vnútra, aby vyčlenil do konca roku 2015 ďalších 5 miliónov eur pre tento región. Určené budú predovšetkým na techniku pre hasičov či dobrovoľných hasičov. "Jednoducho ide o problematiku bezpečnosti v tomto regióne," opísal Fico. Pôjde o prostriedky z eurofondov, z Operačného programu Životné prostredie.



Ministri sa dnes zišli a rokovali v historickej budove žilinskej radnice, ich hostiteľom bol primátor mesta Igor Choma (Smer-SD). Na rokovaní sa zúčastnili aj predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD), primátor mesta Bytča Miroslav Mlynárčik (nominant Smeru-SD), viacerí starostovia obcí, prednosta Okresného úradu v Žiline Vladimír Macášek a prorektor Žilinskej univerzity Ján Čelko.

Vláda pomôže mestu s pôžičkou 17,5 milióna eur na obytný súbor Krasňany



Vláda SR pomôže mestu Žilina s pôžičkou 17,5 milióna eur, ktorú získalo od ministerstva financií na výstavbu obytného súboru Krasňany pre automobilku Kia a malo ju vrátiť do konca roku 2014. Na tlačovej konferencii po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Žiline o tom informoval predseda vlády SR Robert Fico.

"Vláda prevzala na seba záväzok, že pomôže mestu Žilina, keďže mesto bez pomoci vlády nie je schopné túto otázku dotiahnuť do konca. A považujem za veľmi dôležité, že ak sa vyrieši tento projekt, do určitej miery sa mestu uvoľnia ruky a bude môcť ísť do normálnej úverovej politiky. Z našej strany je jasný záväzok pomôcť mestu Žilina. A ako to konkrétne bude vyzerať, to už necháme na ministra financií," uviedol predseda vlády.



Primátor Žiliny Igor Choma doplnil, že sú viac-menej dva spôsoby vyrovnania pôžičky. "V roku 2003 vláda schválila pôvodný úver vo výške 17,5 milióna eur. Dnes je reálna hodnota budov na úrovni 12,5 milióna eur. Čiže, aj keby sme teraz predali obytný súbor Krasňany, stále vzniká nejaký rozdiel. Ktorý sme sa ale už dohodli s ministrom financií, že vie jednoducho rozpočet nejakým spôsobom stráviť. Neviem teraz povedať, akým spôsobom to bude presne prebiehať na ministerstve financií. Ale 12,5 milióna eur je naozaj o tom, že buď to prejde ako majetok pod ministerstvo hospodárstva aj s dlžobou alebo predáme štátu za cenu súdno-znaleckého odhadu celý objekt a peniaze, ktoré získame z takéhoto predaja, vrátime v rámci pôvodného uznesenia do rozpočtu," spresnil Choma.

Vyrovnanie návratnej finančnej pomoci zo strany štátu je podľa neho pre mesto pozitívnou správou. "Pretože sa nám uvoľnia ruky pre normálnu úverovú politiku a od budúceho roku budeme vedieť normálne komunikovať s bankami. Otvoriť normálnu úverovú politiku, pretože odstránením dlhu sme na úrovni 36 percent zadlženia. Čo je oproti 140 percentám, s ktorými som začínal, zásadný rozdiel. A myslím si, že toto je dobrá správa pre Žilinčanov. Konečne sa takýchto vecí pozbavujeme, môžeme sa nadýchnuť a fungovať ďalej," zdôraznil žilinský primátor.

Obytný súbor Krasňany odovzdali do užívania 15. marca 2006. Pre pracovníkov automobilky Kia pripravili 65 bytov a pre manažérov päť apartmánových bungalovov. Za účelom splnenia predmetu zmluvy založilo mesto Žilina spoločnosť Obytný súbor Krasňany, s.r.o., v ktorej je jediným vlastníkom.

Žiline pomohla spoločná politická štruktúra

Z dnešného výjazdového rokovania vlády v regióne Horného Považia najviac profituje mesto Žilina. Z celkovo 20 úloh, ktoré dnes vláda uložila ministrom, sa deväť týka priamo jeho a riešenia problémov na jeho území.

Vláda predovšetkým rozhodla, že pomôže Žiline zbaviť sa ťarchy pôžičky vo výške 17,5 milióna eur, ktorou bola v minulosti financovaná výstavba obytného súboru Krasňany pre automobilku Kia. Zlepší sa tak hospodárska situácia mesta, ktorému hrozí nútená správa a štartovacia pozícia nového primátora, ktorý vzíde z novembrových komunálnych volieb.

V nich svoj post obhajuje aj súčasný šéf mesta Igor Choma (Smer-SD). Pomoc Žiline pri vyrovnaní 17,5-miliónovej návratnej finančnej výpomoci dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) odôvodnil aj jeho straníckou príslušnosťou. Zdôraznil, ako je z jeho pohľadu nevyhnutné, aby primátor mal napojenie na vládne štruktúry alebo na štruktúry Národnej rady.

„Práve to, že pán primátor je súčasne aj poslancom Národnej rady..., ale aj to, že sme spoločná politická štruktúra, toto umožnilo prijať takéto rozhodnutie. Inak by bolo prijímané veľmi, veľmi, ťažko,“ uviedol premiér.

Choma zdôraznil, že ako 201. primátor alebo richtár v histórii tohto mesta je prvým, ktorý v jeho 700-ročnej histórii privítal v Žiline vládu. „17,5 milióna eur, ktoré by sme mali vrátiť v zmysle predchádzajúcich uznesení vlády do štátneho rozpočtu, je záťaž, ktorú, neviem si predstaviť, ako by sme vedeli zvládnuť,“ pripustil s tým, že vďaka rozhodnutiu vlády sa predstaviteľom mesta uvoľnia ruky na „normálnu úverovú politiku a komunikáciu s bankami“. Podľa primátora Žiliny má pre mesto obrovský význam, že štát pokračuje vo výstavbe diaľnic v jeho okolí.

Dnes sa však vláda venovala aj predĺženiu ľavobrežnej komunikácie popri automobilke Kia ponad Vodné dielo Žilina a jej napojeniu na cestu prvej triedy I/18 pri Strečne, čo výrazne odľahčí tranzitnou dopravou zaťažené mesto. Zároveň sa ministri venovali príprave dokumentácie pre štvrtý mestský okruh, ktorý má byť napojený na diaľničný privádzač z Lietavskej Lúčky.