Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Vo všetkých slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ráno bolo na horách zamračené počasie s prehánkami. Fúkal silný vietor, ktorý dosahoval na vrcholoch hôr najvyšších polôh 37 metrov za sekundu.

Liptovský Hrádok 11. marca (TASR) - Vo všetkých slovenských pohoriach platí v stredu mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) je to dôsledok zrážok vo forme dažďa, ktoré znižujú súdržnosť snehovej pokrývky.

"Počas dňa sa môžu v stredných polohách vyskytnúť samovoľné lavíny z mokrého kĺzavého snehu. Vo Vysokých a Západných Tatrách nad 2000 metrov na južných a juhovýchodných orientáciách silný vietor formuje nebezpečné dosky a snehové vankúše, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä na strmých svahoch," upozornil Buliak.

Ráno bolo na horách zamračené počasie s prehánkami. Fúkal silný vietor, ktorý dosahoval na vrcholoch hôr najvyšších polôh 37 metrov za sekundu. V najvyšších polohách pripadlo do piatich centimetrov nového snehu.