Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Žilinský kraj

Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva dnes vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí.

Liptovský Hrádok 15. januára (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva dnes vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí. TASR o tom informoval vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

„Lavínové nebezpečenstvo má veľmi lokálny charakter a koncentruje sa najmä na záveterné južné a východné svahy a žľaby s previatym snehom na tvrdom podklade,“ prízvukoval s tým, že značné lavínové nebezpečenstvo predstavujú predovšetkým nestabilné rozmerné snehové dosky, vankúše a preveje.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, iba na vrcholoch Vysokých Tatier jasno. Teplota vzduchu sa pri miernom ochladení pohybovala od -12 do 0 stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal čerstvý severozápadný vietor rýchlosťou do 50 km/h. Za uplynulých 24 h pripadlo od poprašku do 10 cm nového snehu.

Rozmiestnenie snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerné. Viaceré severne orientované svahy a hrebene sú vyfúkané až na tvrdý zľadovatený alebo skalnatý podklad. Južne orientované svahy pokrýva tvrdý podklad výraznejšia vrstva previateho snehu. Miestami dosahuje aj viac ako 1,5-metrovú výšku.