Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí mierna lavínová hrozba

Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Nový sneh nie je dostatočne zviazaný s podkladovou firnovou vrstvou a na strmých svahoch ho možno uvoľniť veľkým dodatočným zaťažením.

Liptovský Hrádok 10. mája (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí v piatok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Malá lavínová hrozba (prvý stupeň) prevláda v najvyšších polohách Nízkych Tatier. Vo Veľkej a Malej Fatre je už len nesúvislá snehová pokrývka.

Nový sneh nie je podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby dostatočne zviazaný s podkladovou firnovou vrstvou a na strmých svahoch ho možno uvoľniť veľkým dodatočným zaťažením. "V žľaboch, terénnych depresiách a záveterných stranách silný vietor v predchádzajúcich dňoch vytvoril nestabilné snehové vankúše a na hrebeňoch preveje, ktoré sú potenciálnou odtrhovou zónou stredne veľkých lavín. S príchodom oteplenia je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých lavín na strmých svahoch," upozornil.

Ráno bolo na horách zamračené počasie s prehánkami, od 1300 metrov nad morom snehovými. Fúkal silný južný až juhozápadný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval 20 metrov za sekundu (72 km/h). Teplota vzduchu sa o 7.00 h pohybovala v rozpätí od mínus päť do plus tri stupne Celzia. Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 25 centimetrov nového prachového snehu, prevažne na severných orientáciách Vysokých a Západných Tatier.