Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Vo Vrátnej doline sa skončili práce na odstraňovaní škôd

Vo Vrátnej doline začali dobrovoľníci pomáhať odstraňovať kalamitu. Takmer 40 ľudí nosilo ťažké kusy dreva z potoka ku ceste, odkiaľ ich odvážali nakladače. Niektoré stromy si museli aj popíliť. Medzi drevom sa našli aj rôzne súčiastky z poškodených automobilov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cesta zo Starého Dvora po nástupnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb je pre osobné autá i naďalej uzavretá.

Terchová 22. augusta (TASR) – Vo Vrátnej doline sa štyri týždne po ničivej búrke skončili práce na odstraňovaní škôd a momentálne sa intenzívne robia zabezpečovacie práce. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Hana Sahulčíková.

ŽSK podľa jeho predsedu Juraja Blanára prioritne vykonáva opravy, ktoré sa týkajú jeho majetku. "Teda obnovu cesty III. triedy z Terchovej do Vrátnej doliny. V časti Tiesňavy, kde sa nám prepadla cesta a došlo k podmytiu oporného múru, realizujeme injektáž a začíname prípravu pre hlbinné zakladenie oporných múrov. Tak, aby sme mohli následne doplniť cestné teleso a sprejazdniť v tomto úseku oba jazdné pruhy," vysvetlil Blanár.

Fotogaléria: Vo Vrátnej doline sa skončili práce na odstraňovaní škôd


Provizórny režim

Vo Vrátnej doline začali dobrovoľníci pomáhať odstraňovať kalamitu. Takmer 40 ľudí nosilo ťažké kusy dreva z potoka ku ceste, odkiaľ ich odvážali nakladače. Niektoré stromy si museli aj popíliť. Medzi drevom sa našli aj rôzne súčiastky z poškodených automobilov.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Doplnil, že cesta zo Starého Dvora po nástupnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb je pre osobné autá i naďalej uzavretá. "V tejto časti sa podarilo záchranárom zlikvidovať najväčšie nánosy a cesta je tak aspoň v provizórnom režime prístupná pre všetky zložky, ktoré na Chate Vrátna realizujú práce. V súčasnosti sa končí obnova vodovodu a elektrárne sa pripravujú na opravu elektrického vedenia, ktoré už nebude vedené po stožiaroch, ale po novom bude uložené v zemi," uviedol predseda ŽSK.

Podotkol, že Vrátňanka je v pôvodnom koryte a vyčistené je parkovisko i nástupná stanica kabínkovej lanovky. "Naším cieľom je dostať prírodu, ktorá je tým najkrajším a najvzácnejším v Malej Fatre, do pôvodnej podoby. S Národným parkom Malá Fatra sme dohodli spôsob monitorovania a realizácie následných úprav v celej Vrátnej doline tak, aby neboli nijakým spôsobom narušené podmienky životného prostredia," dodal Blanár s tým, že práce pokračujú v rýchlom tempe a ŽSK vyvíja čo najväčšie úsilie, aby boli do konca októbra ukončené a vozovka do zimnej prevádzky obnovená.