Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Návštevníci skanzenu Vychylovka uvidia prácu s drevom i súťaž v pílení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nebudú chýbať ani ukážky výroby štiepaného šindľa.

Nová Bystrica 12. septembra (TASR) – Prezentáciu rôznej práce s drevom si budú môcť v nedeľu pozrieť návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke. V rámci programu sa uskutoční nultý ročník súťaže v párovom pílení dreva ručnou pílou. TASR o tom informovala hovorkyňa správcovského Kysuckého múzea Miroslava Jančulová.

Na lúke pri základnom kameni sa uskutoční lúpanie kôry z dreva pomocou škrabákov a obojručných nožov, tzv. poriezov. V ďalšej usadlosti zasa návštevníci uvidia majstrov tesárov pri kresaní trámov z dreva. Dozvedia sa aj, ako sa opracovávajú a čapujú trámy,“ priblížila Jančulová.

Nebudú chýbať ukážky výroby štiepaného šindľa. „Na svoje si prídu i najmenší návštevníci, pre ktorých je pripravená súťaž v hode klátikom na terč,“ dodala hovorkyňa.

Počas súťaže zahrá od 13.00 h do 15.00 h ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice. Ako zdôraznila Jančulová, okrem ponuky originálnych remeselných výrobkov, kultúrneho zážitku a súťaží čaká návštevníkov príjemná atmosféra v lone kysuckej prírody.