Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Výroba cigariet v automatoch v obchodných domoch nie je legálna

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mičovič

TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) v Žiline Božena Chríbiková.

Žilina 14. mája (TASR) – Automaty na výrobu cigariet, ktoré sa vyskytli v obchodných domoch, nie sú legálnou alternatívou na ich výrobu. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) v Žiline Božena Chríbiková.

Cigarety, ktoré sa oficiálne dostávajú na náš trh, pochádzajú podľa nej z úradmi povolených podnikov na ich výrobu. „Zakázaná nie je ani ich vlastnoručná výroba, treba však dodržať podmienku osobnej spotreby a na zhotovenie použiť zdanený tabak. V obchodných domoch sa objavili automaty, v ktorých sa dajú zo zakúpenej suroviny a dutiniek vyrobiť cigarety. Fungujú tak, že do zásobníka na vrchole zariadenia stačí vložiť tabak, cigaru alebo cigarku, špeciálny zásobník naplniť dutinkami a stlačiť ikonku na ovládacom paneli. Potom už len zaplatiť za poskytnutú službu a zo zariadenia si vyzdvihnúť hotové cigarety uložené do škatuliek,“ uviedla hovorkyňa CÚ v Žiline.

Upozornila, že rozhodne nejde o oficiálnu alternatívu zhotovenia cigariet. „Každé zariadenie na výrobu tabakových výrobkov musí byť evidované na colnom úrade. Tým, že sa na prevádzku automatov s čiastočne automatizovaným procesom používa elektrická energia, nie je dodržaná ani zákonná podmienka vlastnoručného zhotovenia. Navyše, škatuľkám z automatov chýbajú potrebné kontrolné známky,“ doplnila Chríbiková.

Zdôraznila, že nepovolenou výrobou cigariet v automatoch dochádza k daňovým únikom. „Za každých 1000 kusov vyrobených cigariet, na ktoré treba použiť zhruba 143 cigár, prichádza štátny rozpočet o 82,93 eura. Za nelegálnu výrobu cigariet hrozí pokuta najmenej 3319,39 eura,“ uzatvorila hovorkyňa CÚ v Žiline.