Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Výročie narodenia Hviezdoslava pripomenú lampiónovým sprievodom

Na ilustračnej snímke 5. ročník Lampiónového sprievodu sv. Martina. Foto: TASR/Branislav Račko

Inšpiráciou pre podujatie sú zachované správy v dobovej tlači o tom, ako si široká verejnosť spolu s rôznymi predstaviteľmi národa uctila jubilanta Hviezdoslava v rokoch 1909 a 1919.

Dolný Kubín 6. februára (TASR) – Lampiónovým sprievodom si v piatok (7. 2.) v Dolnom Kubíne pripomenú 171. výročie narodenia slovenského básnika, dramatika a prekladateľa Pavla Országha Hviezdoslava. Inšpiráciou pre podujatie sú zachované správy v dobovej tlači o tom, ako si široká verejnosť spolu s rôznymi predstaviteľmi národa uctila jubilanta Hviezdoslava v rokoch 1909 a 1919.

"Správy sa zachovali v literárnom fonde Oravského múzea v Dolnom Kubíne, ktoré spravuje literárnu expozíciu venovanú životu a dielu Hviezdoslava. Pri oslave 70. narodenín básnika 2. februára 1919 ho prišlo pozdraviť zhromaždenie ľudí. Študenti niesli fakle a zástupcovia mesta udelili básnikovi Čestné občianstvo mesta Dolný Kubín a na znak úcty a vďačnosti po ňom pomenovali svoje námestie," priblížil Martin Buzna z kancelárie vedenia mesta. Blahopriať Hviezdoslavovi vtedy prišli významné osobnosti tej doby, ale aj Dolnokubínčania.

Začiatok sprievodu bude o 17.00 h pred Mestským kultúrnym strediskom. Organizátormi sú Oravské múzeum, mesto Dolný Kubín, Mestské kultúrne stredisko a Gymnázium P. O. Hviezdoslava.