Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Výstava fotografií ukazuje históriu i súčasný stav Kuneradského zámku

Zámok v Kunerade, archívne foto. Foto: TASR-Pavol Ďurčo

Ľudia podľa autora výstavy aj päť rokov po požiari veria, že sa podarí navrátiť zámku bývalú slávu a znova sa stane vyhľadávaným miestom turistov.

Kunerad 14. marca (TASR) – Päť rokov od požiaru Kuneradského zámku pripomína výstava troch stoviek fotografií v kultúrnom dome v Kunerade pod názvom Kuneradský zámok v mojom srdci aj tak nikdy nezhorí. Jej autormi sú aktivisti Miroslav Bellan a jeho syn Michal.

Ľudia podľa Miroslava Bellana aj päť rokov po požiari veria, že sa podarí navrátiť zámku bývalú slávu a znova sa stane vyhľadávaným miestom turistov. „O Kuneradský zámok sa zaujímam aj preto, že tu mám svoje korene. Moja mama je Kuneradčanka, krstný otec v Kuneradskom zámku pracoval, krstná mama tam bola hlavná sestra. Celá moja mladosť bola spojená s Kuneradským zámkom, ako aj veľa ľudí z obce a z Rajeckej doliny. Boli tam krásne prechádzky, bol tam bufet, kde sme si dali malinovku ako odmenu za prechádzku. Mohli sme sa tam pohrať na lúke, varili sa tam guľáše, boli tam pravidelne oslavy Slovenského národného povstania,“ zaspomínal si Bellan.

Pripomenul, že zámok postavila v Svitačovskej doline za obcou Kunerad šľachtická rodina Ballestremovcov v roku 1916. „Zohral významnú úlohu počas Slovenského národného povstania, kedy bol po prvý raz v septembri 1944 vypálený nemeckými vojskami. Po 2. svetovej vojne štát zámok zrekonštruoval a odvtedy slúžil ako liečebňa. Zamestnával množstvo obyvateľov z Kuneradu a z Rajeckej doliny,“ uviedol autor výstavy.

Požiar kaštieľa v obci Kunerad v okrese Žilina likvidovali 10.marca 2010 od poludnia hasiči zo Žiliny a okolia a príslušníci Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Doplnil, že po privatizácii zámku v 90. rokoch zostali jeho brány pre pacientov, ale aj širokú verejnosť zatvorené a začal pomaly chátrať. „Nádej oživila opätovná rekonštrukcia zámku, ktorá sa začala v roku 2009. Radosť ľudí však predčasne ukončil obrovský požiar zámku 10. marca 2010, ktorý pokračoval menším požiarom o šesť dní neskôr,“ dodal Bellan.

„Zo života Kuneradského zámku som nazbieral aspoň 1000 fotografií. Hneď po požiari mi ich posielali ľudia na sociálnu sieť. Ďalšie mám od ľudí, ktorí ma oslovili. Tak vznikla asi najväčšia zbierka fotografií Kuneradského zámku. Na výstave sú aj fotografie priamo z požiaru a fotografie, ako Kuneradský zámok upadal. Tie som nafotil so synom,“ uzatvoril Bellan.

Výstava, nad ktorou má záštitu obec Kunerad, bude pre verejnosť sprístupnená do 31. marca 2015.