Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline sprístupnili výstavu o potopení Titanicu

V priestoroch Žilinského samosprávneho kraja otvorili unikátnu výstavu Titanic – Carpathia v spolupráci s Námorným a historickým múzeom chorvátskeho pobrežia v Rijeke. Výstava sa zaoberá stroskotaním parníka Titanic a záchrannou akciou lode Carpathia, ktorá ako prvá priplávala na miesto nešťastia. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Výstava Titanic – Carpathia potrvá do 30. mája.

Žilina 30. apríla (TASR) – So stroskotaním parníka Titanic – najznámejšou námornou katastrofou 20. storočia, sa môžu zoznámiť návštevníci výstavy Titanic – Carpathia, ktorú dnes sprístupnili vo foyeri Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline.

Výstava sa podľa riaditeľa Úradu ŽSK Pavla Holeštiaka dostala do Žiliny po poľskom Štetíne a maďarskom Segedíne vďaka spolupráci s Primorsko-goranskou župou v Rijeke. „Poznáme príbeh Titanicu, ktorý je o skromnosti, pokore, na druhej strane o veľkoleposti, ktorá sa môže zmeniť na záhubu. A takisto vieme, že loď, ktorá zachránila stroskotancov z Titanicu sa volala Carpathia. Ale, že práve táto loď vyrazila v roku 1912 z Rijeky, asi veľa ľudí nevedelo. A aj o tom je dnešná výstava,“ povedal Holeštiak.

Mesto Rijeka a viac než 70 chorvátskych členov posádky vošli podľa hovorkyne ŽSK Hany Danovej do dejín ako aktéri dovtedy nezaznamenanej záchrannej akcie, keď vyhľadávali vyčerpaných cestujúcich a členov posádky Titanicu, ktorým sa podarilo nešťastie prežiť. „Titanic na prvú transatlantickú plavbu vyplával zo Southamptonu 10. apríla 1912. Len o štyri dni neskôr, 14. apríla 1912 o 23.40 h, narazil v rýchlosti 21,5 uzla do ľadovej kryhy a rozlomil sa na dve časti. Loď sa potopila v noci 15. apríla o 02.20 h. Z 2209 pasažierov a členov posádky sa zachránilo len 712 osôb, 1495 ľudí, vrátane 27 Chorvátov, zomrelo alebo sa utopilo,“ uviedla Danová.



Posádku lode Carpathia ocenili

V priestoroch Žilinského samosprávneho kraja otvorili unikátnu výstavu Titanic – Carpathia v spolupráci s Námorným a historickým múzeom chorvátskeho pobrežia v Rijeke. Výstava sa zaoberá stroskotaním parníka Titanic a záchrannou akciou lode Carpathia, ktorá ako prvá priplávala na miesto nešťastia.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Doplnila, že posádku záchrannej lode Carpathia ocenili bronzovou medailou a lodným dôstojníkom udelili striebornú medailu. „Kapitán Henry Rostron dostal zlatú medailu a strieborný pohár od Margaret Molly Brownovej, pasažierky prvej triedy, ktorá námornú katastrofu prežila. Odvážny člen posádky, zachraňujúci pasažierov Titanicu, Josip Car zachránil i časť lode. Záchrannú vestu z Titanicu daroval rodnému mestu ako spomienku na 1495 cestujúcich, ktorí zahynuli v ľadovom oceáne. Jedna z piatich zachovaných záchranných viest na svete a jediná v Európe je pripomienkou na hrdinov Carpathie a priamym spojením medzi Titanicom, Carpathiou a mestom Rijeka,“ dodala Danová.

Výstava Titanic – Carpathia, ktorú organizuje ŽSK v spolupráci s Námorným a historickým múzeom chorvátskeho pobrežia v Rijeke, potrvá v priestoroch foyer Úradu ŽSK na Komenského 48 v Žiline do 30. mája.