Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Výstava To vajíčko maľované v Čadci prezentuje kraslice

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Okrem kraslíc a predmetov na dekoráciu nájdu návštevníci na výstave aj perníky od rôznych autoriek. Prezentácia potrvá do 15. apríla 2020.

Čadca 8. marca (TASR) – Na výstave kraslíc a dekoratívnych predmetov To vajíčko maľované predstavuje Kysucké múzeum v Čadci viac ako 40 autorov z regiónu Kysúc a Žiliny.

"Prichádza jar a s ňou i obdobie veľkonočných sviatkov, ku ktorým neodmysliteľne patria veľkonočné vajíčka. Aj preto sme sa už tradične rozhodli prezentovať v našich priestoroch diela autorov z celého regiónu," uviedla kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková.

Doplnila, že výstava vznikla s cieľom zachovávania ľudových tradícií a zvykov zdobenia vajíčok. "Návštevníci môžu na výstave vidieť kraslice vyrábané rôznymi technikami, ale aj množstvo dekoratívnych predmetov s motívom Veľkej noci. Okrem kraslíc a predmetov na dekoráciu nájdu návštevníci na výstave aj perníky od rôznych autoriek. Prezentácia potrvá do 15. apríla 2020," informovala hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Alexandra Janigová.

"V múzeu sme pripravili na oživenie aj tvorivé dielne, na ktorých si deti môžu ozdobiť perník, maľovať na sklenené kraslice, ale aj vymaľovať papierové vajíčko," dodala Janigová.