Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Liptovský Hrádok pozýva na výstavu, predstaví telocvičné jednoty

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v sume 2000 eur.

Liptovský Hrádok 13. marca (TASR) - Telovýchovné spolky predstavuje prostredníctvom zbierkových predmetov z obdobia prvej Československej republiky repríza výstavy Podobní a rozdielni - telocvičné jednoty Sokol a Orol. Návštevníci si expozíciu môžu pozrieť v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku. TASR o tom v pondelok informovala Martina Vilčeková z Liptovského múzea, ktoré výstavu pripravilo.

"Telocvičné jednoty Sokol a Orol patrili v medzivojnovom období k fenoménom, ktoré vstupovali do každodenného života všetkých regiónov mladej Československej republiky. V jej západnej časti nadviazali na staršiu tradíciu, na území Slovenska boli novými útvarmi, ktoré si potrebovali vybudovať svoje zázemie," načrtla Vilčeková.

Obe jednoty si podľa nej boli veľmi blízke niektorými vonkajšími znakmi, podobnosťou názvu, organizačnej štruktúry, rovnošaty, podobnými prostriedkami plnenia deklarovaných cieľov. "Zároveň si boli veľmi vzdialené v základných otázkach vnútorného smerovania. Dosahmi svojej aktivity obidve formovali vzťah obyvateľov k novému štátnemu útvaru, pripravovali nastupujúcu generáciu na zodpovedný vstup do správy verejných vecí," skonštatovala.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v sume 2000 eur.