Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

Výstava v Považskom múzeu predstaví sochársku tvorbu Jaroslava Drotára

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstavu s názvom Univerzum sprístupnia v utorok (11. 6.) v Drotárskom pavilóne Budatínskeho hradu v Žiline.

Žilina 10. júna (TASR) - Výstavu s názvom Univerzum sprístupnia v utorok (11. 6.) v Drotárskom pavilóne Budatínskeho hradu v Žiline. Výstava predstaví výber z tvorby sochára Jaroslava Drotára s dôrazom na diela z drôtu. TASR o tom informovala hovorkyňa Považského múzea Magdaléna Lacková.

Podľa kurátora výstavy Zdena Hogha patrí Drotár k výrazným zjavom slovenskej porevolučnej sochárskej scény. "Najcharakteristickejším rysom jeho tvorby je autorov neustály pohyb medzi nadčasovosťou a prítomnosťou, medzi abstraktnosťou a ľudskosťou, ktoré sa napokon pretnú v konkrétnom diele," priblížil Hogh.

Doplnil, že pre Drotára je príznačný príklon k rôznym materiálom aj spôsobom ich spracovania. "Najvýraznejšiu a najsúvislejšiu líniu v jeho doterajšej tvorbe predstavujú drôtené diela inšpirované životom a tvarmi jednoduchých organizmov, mäkkýšov, kôrovcov, ale i plazov," dodal Hogh.

Výstava Univerzum bude v Drotárskom pavilóne Budatínskeho hradu prístupná verejnosti do 30. septembra 2024 v čase bežných otváracích hodín.