Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

V Tatrách bude po oteplení zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Lavíny môžu vzniknúť už pri malom dodatočnom zaťažení vo vyšších nadmorských výškach na svahoch so severovýchodnou, východnou, juhovýchodnou a južnou orientáciou.

Liptovský Hrádok 9. marca (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, ktoré sa vo Vysokých a Západných Tatrách pri oteplení počas dňa mení na zvýšené (3. stupeň). TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.



Lavíny môžu vzniknúť už pri malom dodatočnom zaťažení vo vyšších nadmorských výškach na svahoch so severovýchodnou, východnou, juhovýchodnou a južnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať menej stabilné snehové dosky a vankúše. "Kritické sú miesta, kde je na starom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu. Nebezpečné môžu byť aj tienisté vysokohorské severné žľaby, kde sa starý sneh z predošlých snežení ešte nestihol stabilizovať. V popoludňajších hodinách sa aj v ostatných pohoriach môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny, prípadne splazy z mokrého snehu," upozornil Kyzek.



Dnes ráno bolo na horách jasno až polojasno. Fúkal len slabý, na hrebeňoch miestami čerstvý južný až západný vietor s rýchlosťou do 35 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -5 do +7 stupňov Celzia.

Za poslednú periódu sneženia pribudlo v najvyšších tatranských polohách miestami do 50 cm nového snehu a sneženie bolo sprevádzané silným vetrom. Snehová pokrývka je tak značne nerovnomerná.