Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Za problémom nezamestnaných hotelierov stojí skrytá nezamestnanosť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zamestnávatelia v Liptovskomikulášskom okrese najviac hľadajú kuchárov, čašníkov a pomocné sily do kuchyne.

Liptovský Mikuláš 24. januára (TASR) - Najväčším problémom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Liptovskom Mikuláši je oblasť hotelierstva, kde sa im nedarí spárovať ponuku a dopyt na pracovnom trhu. Vyjadrila sa tak pre TASR riaditeľka ÚPSVaR v Liptovskom Mikuláši Janka Chomisteková.

Pre región Liptova je špecifický cestovný ruch a oblasť hotelierstva, od toho sa odvíja aj štruktúra pracovných ponúk. Zamestnávatelia v Liptovskomikulášskom okrese najviac hľadajú kuchárov, čašníkov a pomocné sily do kuchyne. "Paradoxom je, že my máme v evidencii najviac absolventov práve z hotelovej akadémie. Bohužiaľ, nedarí sa nám spárovať pracovné ponuky s vhodnými uchádzačmi o zamestnanie. Títo ľudia nevyhovujú nárokom zamestnávateľov," vysvetlila Chomisteková.

Podľa riaditeľky Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši Kataríny Uličnej je to komplex problémov, ktoré túto situáciu spôsobujú. "My máme šikovné deti, vedia robiť, veď za päť rokov štúdia odpraxujú u zamestnávateľov až 1500 hodín. Ale mám spätnú väzbu, že problémom je napríklad finančné ohodnotenie, ktoré nie je také, ako by si predstavovali," povedala Uličná. Ako ďalej uviedla, jedným z faktorov je tiež skrytá nezamestnanosť. "Z našich absolventov, ktorí sú vedení na úrade práce, možno viac ako polovica robí na dohodu, pretože zamestnávateľ im nechce dať z ekonomických dôvodov pracovnú zmluvu, je potrebné si to uvedomiť. Tie deti nesedia doma, určite nie," dodala.

Snahou ÚPSVaR v Liptovskom Mikuláši je zlepšiť kooperáciu v oblasti hotelierstva a gastronómie, preto na najbližšej burze práce, ktorá sa uskutoční 18. februára v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši, organizuje sprievodnú aktivitu Okrúhly stôl. Jej cieľom je prerokovať a predstaviť návrhy zlepšenia spolupráce v spomínanej oblasti, prepojenia teórie s praxou, a to v spolupráci s vybranými hotelovými akadémiami a hotelovými reštauračnými zariadeniami v okrese Liptovský Mikuláš.