Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Záchranári odstraňujú škody po veternej kalamite v Žiarskej doline

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Štvrtkové nepriaznivé počasie v podobe silného vetra a dažďa spôsobilo obrovské škody a v niektorých oblastiach Slovenska pretrvávalo aj v nasledujúcich dňoch.

Žiarska dolina 18. mája (TASR) - Už od štvrtka 15. mája, kedy Žiarsku dolinu zasiahol silný vietor a dážď, začali profesionálni záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) spoločne s dobrovoľnými záchranármi a seniormi HZS pracovať na odstraňovaní škôd a každý deň urobili množstvo práce. K úpravám okolia a odstraňovaniu škôd prispelo v sobotu 17. mája šesť profesionálnych záchranárov HZS a 18 dobrovoľníkov. Práce budú pokračovať. Informuje o tom HZS na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Štvrtkové nepriaznivé počasie v podobe silného vetra a dažďa spôsobilo obrovské škody a v niektorých oblastiach Slovenska pretrvávalo aj v nasledujúcich dňoch. Kalamita okrem škôd na cestách a turistických chodníkoch napáchala obrovské škody najmä v Tatranskom národnom parku, kde bolo vyvrátených a polámaných veľké množstvo stromov.

"Škody utrpela aj budova HZS v Žiarskej doline, na ktorej silný vietor poškodil strechu, ako aj strechu na garáži pre terénne vozidlo, koterec služobného psa a plechové garáže na prívesné vozíky. Príjazdová cesta bola nepriechodná a zavalená stromami, tak ako celá Žiarska dolina. Na Žiarskej chate zostali uväznené štyri osoby vrátane chatára, ktorým sa podarilo dostať z chaty po troch dňoch až 17. mája v podvečerných hodinách," uvádzajú horskí záchranári na svojej stránke.