Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Záchranári už vďaka zoznamu s GPS súradnicami neblúdia po Sihelnom

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Počítačovú aplikáciu, ktorú je možné nainštalovať do telefónov či tabletov, vyvinula pre obec súkromná firma.

Sihelné 13. januára (TASR) - Záchranárske zložky už v oravskej obci Sihelné viac neblúdia. Keďže číslovanie domov, tak ako vo väčšine slovenských obcí, nejde v poradí, ku každému súpisnému číslu domu priradili GPS súradnice. Tie potom poskytli záchranárom. Informáciu pre TASR potvrdil starosta Sihelného Ľubomír Piták.

"Často sa stáva, že susediace domy majú súpisné číslo s rozdielom aj o sto čísel. Veľké problémy to spôsobovalo napríklad vodičom rýchlej zdravotnej pomoci, ktorí sú zodpovední za to, aby so sanitkou prišli na miesto, kde je potrebné poskytnúť zdravotnú pomoc včas. Práve kvôli nim sme sa rozhodli to urobiť," uviedol s tým, že záchranárom vytvorili zoznam adries, kde je okrem súpisného čísla domu napísaný aj zemepisný údaj o polohe.

Počítačovú aplikáciu, ktorú je možné nainštalovať do telefónov či tabletov, vyvinula pre obec súkromná firma. "Nás to stálo 199 eur, no ten prínos pre obyvateľov obce je nevyčísliteľný. Porovnávať cenu produktu s jeho významom je v tomto prípade nezmysel," opísal Piták. V niektorých prípadoch môže tento krok zachrániť ľudský život. "Človeku, ktorý je bez dýchania tri až päť minút, odumierajú mozgové bunky a ak sa na problém s číslovaním domov pozrieme v tejto súvislosti, tak prídeme k záveru, že ak sanitka doteraz často hľadala miesto zásahu, tak sa určite často stávalo, že hľadaním tie tri cenné minútky ubehli veľmi rýchlo," dodal.