Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Zadlženosť Žiliny klesla zo 152 na 77 percent, tvrdí Choma

Igor Choma Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žilinský primátor zdôraznil, že nad mestom stále visia dlhy, zarátané v dlhovej službe.

Žilina 22. septembra (TASR) – Zadlženosť mesta Žilina klesla od konca roku 2009 do konca roku 2013 zo 152 percent na 77 percent, čo predstavuje pokles dlhu o 36,182 milióna eur. Po dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline o tom informoval primátor Žiliny Igor Choma.

„Žilina už dnes isto nie je najzadlženejšie mesto a myslím si, že už nie je ani na druhom mieste. Čiže nálepky najzadlženejšieho mesta sa nám podarilo zbaviť,“ povedal žilinský primátor.

Zdôraznil, že nad mestom stále visia dlhy, zarátané v dlhovej službe. „Je to stále otvorený súdny spor s Auparkom a druhá najväčšia záťaž, ktorá nás trápi, sú nevysporiadané veci v súvislosti s obytným súborom Krasňany. Pretože tam treba vrátiť 17,4 milióna eur do konca roka a tento problém nemáme ešte celkom vyriešený. V prípade, že sa nám ho podarí do konca roka vyriešiť, bude to obrovská úľava nielen pre rozpočet, ale pre nádych, ktorý by sme mohli urobiť do budúceho obdobia,“ uviedol Choma.

Napriek zníženiu zadlženosti nie je podľa neho mesto mimo nebezpečenstva. „Aj po všetkých opatreniach je stále mesto na úrovni 50 - 60 percent, čo nie je veľmi pozitívna vec. Na druhej strane, možno už v budúcom roku by si Žilina mohla zobrať veľký úver na slušné investičné akcie. Aby stále len nešetrila,“ podotkol žilinský primátor.

Ozdravovanie financií mesta privítal aj opozičný poslanec MZ Peter Fiabáne. „V tejto dobe je veľmi dôležité, aby mesto malo zdravé financie. Z tejto strany avizované čísla vítam. Bol by som pokrytec, keby som povedal ako opozičný poslanec, že nevítam. Na druhej strane chcem povedať, že ozdravovanie sa začalo už za predchádzajúceho primátora Ivana Harmana. Je objektívny fakt, že financie sa začali už v tomto období dávať do poriadku. A nové vedenie v tom trende pokračovalo. Ale aká cena bola za to. Som predseda školskej komisie a niekedy sa šetrilo z môjho pohľadu na nie úplne správnom mieste. Pretože vzdelávanie nie je oblasť, kde by sa malo šetriť. A je fakt, že šetrenie postihlo z veľkej časti práve školstvo a vzdelávací systém mesta,“ uzatvoril Fiabáne.