Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Zázrivské dni sú oslavou miestnych zvykov, predkov a práce

Na snímke sčítanie účastníkov v krojoch počas podujatia Zázrivské dni. Vo Fačkove 21. júla 2019. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nedeľňajší program slávností je zameraný na folklór a duchovno.

Zázrivá 21. júla (TASR) – Slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole sa v nedeľu popoludní začal program druhého dňa Zázrivských dní. Podľa starostu Zázrivej v okrese Dolný Kubín Matúša Mnícha je podujatie oslavou predkov, práce, miestnych zvyklostí a ich peknej dediny.

Na snímke slávnostný krojovaný pochod obcou Fačkov počas podujatia Zázrivské dni. Vo Fačkove 21. júla 2019.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


„Prvý deň podujatia, sobota 20. júla, bol zameraný skôr na súťaže, ťahanie korbáčikov - nášho bieleho zlata. Chceli sme ľuďom priblížiť celý proces výroby syrových korbáčikov,“ povedal Mních pre TASR.

Na snímke slávnostný krojovaný pochod obcou Fačkov počas podujatia Zázrivské dni. Vo Fačkove 21. júla 2019.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Nedeľňajší program slávností je zameraný na folklór a duchovno. Súčasťou podujatia je i sčítanie krojovaných. Tento zvyk podľa starostu vznikol z dôvodu, aby si ľudia oprášili kroje svojich rodičov. Občas ich vytiahli, ukázali a nehanbili sa prísť na Zázrivské dni. „Trošičku nám neprišlo vhod aktuálne počasie, ale improvizujeme a verím, že cele nedeľné odpoludnie skončíme s radosťou a spokojnosťou,“ uviedol starosta.